Hummelgaard lover mere konkret plan for lønløft inden valget

20220614-155212-L-1920x1280we
Tanken om et politisk løft af visse offentligt ansattes løn skal nok blive mere konkret, inden valget bliver udskrevet, lover beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). (Arkivfoto) Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
6. sep. 2022 11.31
Regeringens varslede lønløft skal ramme de områder, hvor man i dag har sværest ved at rekruttere nye medarbejdere, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen var langt fra imponeret, da Mette Frederiksen under søndagens tv-debat mellem de tre statsministerkandidater igen bragte tanken om et politisk løft af visse offentligt ansattes løn på banen. 

"Det er designet til at stikke folk blår i øjnene. Nu tror alle, at det er dem, der skal have flere penge," lød det fra Venstres formand. 

Men tanken skal nok blive mere konkret, inden valget bliver udskrevet, lover beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard nu i et interview med Ritzau. 

"Vi kommer da helt klart til at sige mere om både det her, og i øvrigt også alle andre aspekter af den velfærds- og rekrutteringsdagsorden, som vi mener er meget, meget afgørende, at danskerne også tager stilling til, inden de skal sammensætte Folketinget," siger Peter Hummelgaard til Ritzau.

LÆS OGSÅ: Splittelse i rød blok giver statsministerens lønløft svære betingelser

Beskæftigelsesministeren vil ligesom statsministeren endnu ikke være konkret i forhold til, hvilke grupper der kan få udsigt til en lønstigning. Peter Hummelgaard åbner dog for, at lønstigningen skal ramme de grupper, hvor rekrutteringen er sværest i øjeblikket. 

Her nævner han selv i interviewet med Ritzau, at den såkaldte fejlrekrutteringsrate er høj blandt sygeplejersker, sosu'er og pædagoger. 

Mette Frederiksen åbner for trepartsforhandlinger

Også Mette Frederiksen satte mandag flere ord på tanken om et lønløft. Det skete på statsministerens Facebook-side, hvor hun ikke blev mere konkret, men gentog sin pointe om, at det stadig skal "være sådan, at løn aftales mellem arbejdsmarkedets parter", og "at det ikke er Folketinget, der fordeler kronebeløb til udvalgte faggrupper". 

Artiklen fortsætter efter opslaget

Men de principper skal ifølge statsministeren ikke stå i vejen for, at man debatterer, hvorvidt det er nødvendigt for politikerne at komme med flere penge.

"Det mener jeg sagtens, vi kan i fuld respekt for 'den danske model'. Eksempelvis har vi en lang og god tradition i Danmark for trepartsforhandlinger mellem regering, arbejdsgivere og lønmodtagere. Det var f.eks. sådan, at arbejdsmarkedspensionerne blev skabt," skriver Mette Frederiksen på Facebook.