Pape ville tale om arbejdsmarkedet - men møgsager fra privatlivet overskyggede på Konservatives landsråd

20220910-142451-L-1920x1280we
Søren Pape har stået stærkt i meningsmålingerne, men er endt i modvind efter historier om sit privatliv. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Formand for Konservative og førsteudfordrer til Mette Frederiksen, Søren Pape, beklager usandheder om sit privatliv, men nægter at gå yderligere ind i opsigtsvækkende historier.

Med stor begejstring i salen og til taktfaste klapsalver gik formanden for Konservative, Søren Pape Poulsen, lørdag formiddag på scenen og indledte partiets landsråd.

Og der er da umiddelbart også meget at være både glade og stolte af i Konservative.

I den seneste meningsmåling fra 5. september fra Voxmeter står partiet til at få 30 mandater og blive det største parti i blå blok. Samme måling viser, at blå blok fører over den røde, og dermed er nøglerne til statsministerkontoret, præcis 40 år efter Poul Schlüter for første gang satte sig til rette som konservativ regeringsleder, igen inden for rækkevidde.

Og så alligevel.

For på trods af, at Søren Pape meget gerne ville diskutere politik og særligt arbejdsmarkedet på lørdagens landsråd, hvor han samme morgen havde præsenteret et forslag om en fordobling af beskæftigelsesfradraget for ældre, og frejdigt havde udnævnt Konservative som det sande arbejderparti,  så blev dagen overskygget af den seneste uges række af kuriøse historier om hans privatliv.

Ekstra Bladet og Jyllands-Posten har de seneste dage kunnet dokumentere, hvordan Søren Pape har talt usandt om sin mands religiøse og familiære forhold, samt hvordan han som justitsminister stod i spidsen for et besynderligt ministermøde i Den Dominikanske Republik i 2018. De mange historier, bl.a. om hvorvidt Papes mand er jøde eller ej, kan hver for sige virke små og betydningsløse, men i det samlede billede har de i den grad fået den konservative statsministerkandidat i modvind.

Fredag morgen skrev Pape et opslag på Facebook, hvor han beklagede at have videbragt usandheder om sin mand.

Derfor spurgte de fremmødte journalister på landsrådet også primært ind til de forskellige historier, da Pape efter sin tale stillede op til et pressemøde.

“Der er blevet sagt nogle ting, som er forkerte, og noget er også baseret på misforståelser. Det har jeg viderebragt i god tro, og det beklager jeg," lød det fra Pape, som ikke ville gå nærmere ind i de mange historier.

“Det har ikke været kønt," indrømmede partiformanden dog.

Urealistisk 2030-plan

Udover Papes privatliv blev der af den fremmødte presse også sat spørgsmålstegn ved Konservatives skatteplan. For flere af de initiativer, som Konservative vil finansiere deres 2030-plan med, ligner luftkasteller.

Partiet vil nemlig både stoppe tilgangen til Arne-pensionen - hvilket Søren Pape da også selv erkendte i den direkte tv-debat mellem de tre statsministerkandidater forrige uge havde lange udsigter - og efterlønnen, hvilket skal finansiere en afskaffelse af topskatten.

Tre ting, som næsten uanset hvordan Folketinget sammensættes efter et valg, virker umulige at samle et flertal om.

Hvad kan du garantere bliver til virkelighed i jeres 2030-plan, hvis du bliver statsminister?

“Det eneste, jeg kan garantere, er, at jeg vil kæmpe for alt i den plan, og så vil jeg prøve at samle 90 mandater," svarede Søren Pape på det spørgsmål og sendte samtidig en stikpille til regeringen:

“Jeg kommer til at kæmpe for alt det, der står i skatteplanen, men derfor behøver man jo ikke, ikke at forholde sig til virkeligheden. Men i det mindste så præsenterer mit parti da en plan. Socialdemokratiet er jo ikke kommet med deres 2030-plan endnu.”

Forskel i ældrepolitik hos K og S

Konservative præsenterede om morgenen, inden landsrådet begyndte, et forslag om, at hæve beskæftigelsesfradraget for ældre. Det skal gøre det mere attraktivt for ældre at blive på arbejdsmarkedet i nogle ekstra år.

Netop det lagde Søren Pape også vægt på i sin tale til partimedlemmerne. Her betonede han, hvordan ældre sikrer stabilitet og kan være en stor styrke på arbejdsmarkedet, da de naturligt har mere erfaring, der er vigtig for virksomheder og nye medarbejdere.

Forslaget vidnede samtidig om endnu en klar forskel mellem Konservative og Socialdemokratiet.

Konservative har skoset regeringen for at ville trække raske danskere ud af arbejdsmarkedet med Arne-pensionen og viser med dette forslag, at man vil forsøge at fastholde dem ved at give dem flere penge mellem hænderne. Socialdemokratiet har omvendt netop slået sig op på at have sikret retten til tidligere tilbagetrækning.

LÆS OGSÅ: Politisk redaktør: Mette Frederiksen genbruger opskriften på Arne-pensionen i højt spil om lønløft

Den forskel vil Konservative sandsynligvis forsøge at tale op i valgkampen, men det kom formanden denne lørdag bare aldrig rigtig til. Det hele blev overskygget af møgsagerne i Papes privatliv, som vil være det, man husker Konservatives landsråd for.

GDPR