A4 Medier
Netværk - Viden - Sparring - Perspektiv - Indflydelse

Netværk for fysisk arbejdsmiljø

Netværk for fysisk arbejdsmiljø
Næste møde

Torsdag d. 21/11 2024

Adresse

København

Netværk for fysisk arbejdsmiljø

Arbejdsulykker, kemiske og mikrobiologiske eksponeringer, dårligt indeklima og høje ergonomiske belastninger på jobbet er blot nogle af de områder, der har betydning for medarbejdernes trivsel og sundhed i deres arbejdsliv. Det fysiske arbejdsmiljø har samtidig stor økonomisk betydning for både arbejdsgiverne og samfundet som helhed.

Ved at nedbringe sygedage, reducere antallet af arbejdsulykker og iværksætte forebyggende indsatser er der store potentialer for at øge arbejdsudbuddet og produktiviteten både på kort og lang sigt.

A4’s netværk for arbejdsmiljø er for dig, der ønsker at blive klogere på, hvordan man skaber et bedre arbejdsmiljø, forstå de dybereliggende problemstillinger og få inspiration til både konkrete og komplekse løsninger. 

Som en del af netværksgruppen får du adgang til et netværk af ledere, der alle arbejder strategisk med fysisk arbejdsmiljø. Du får den nyeste viden om indsatser rettet mod ergonomiske belastninger, sundhedsfremme, kemiske og mikrobiologiske eksponeringer samt initiativer til at nedbringe antallet af arbejdsulykker.

I netværksgruppen samler vi ledende aktører på tværs af relevante organisationer, private og offentlige aktører samt interesseorganisationer, der interesserer sig for faglig sparring, vidensdeling og for at præge debatten om fysisk arbejdsmiljø.

I netværksgruppen forsøger vi, på tværs af interesseområder, at finde fælles løsninger på nogle af de strukturelle udfordringer, der sætter dagsordenen for det fysiske arbejdsmiljø på arbejdspladsen i det danske samfund.

 

Netværksleder: Lars L. Andersen

1

Netværkets faste mødeleder og facilitator er Lars L. Andersen, professor ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA). Som forfatter til mere end 400 videnskabelige artikler fokuserer Lars på, hvordan man kan forbedre arbejdsmiljøet og sikre et langt og sundt arbejdsliv. Lars bidrager også til Arbejdsmiljøforskningsfonden og Vidensråd for Forebyggelse, hvor han evaluerer forskning og rådgiver om forebyggende tiltag. Gennem god mødeledelse og et højt fagligt niveau vil Lars sikre en rød tråd gennem møderne.

 

Praktisk:

Netværksgruppen afholder fire årlige halvdagsmøder, centralt beliggende i København, samt et årligt topmødedøgn inklusiv overnatning og forplejning. Man tilmelder sig for et år ad gangen.

Hos A4 Medier sørger vi for vellykkede netværksmøder gennem grundig planlægning, professionel facilitering, faglig inspiration og behagelige rammer, både fysisk og socialt.

Til hvert netværksmøde deltager aktuelle oplægsholdere, som lægger op til debat, workshops og faglig sparring.

 

Netværksmøde: Torsdag den 21 november 2024 kl. 09.30-12.30

Ny Teknologi og arbejdsmiljø

På dagens netværksmøde sætter vi fokus på samspillet mellem ny teknologi og fysisk arbejdsmiljø. Automatisering, digitalisering og kunstig intelligens er med til at drive en positiv udvikling i arbejdsmiljøet, hvilket betyder færre arbejdsulykker og færre ergonomiske belastninger.

Der findes en række nye teknologier med stort potentiale for forbedret produktivitet, som samtidig kan påvirke arbejdsmiljøet på både godt og ondt. Men hvordan sikrer vi, at de nye teknologier både øger produktiviteten og forbedrer arbejdsmiljøet? Hvordan vurderer man fordele og ulemper ved teknologien? Og hvordan sikrer vi en fornuftig implementering af nye teknologier i det fysiske arbejdsmiljø? Det er blot nogle af de spørgsmål, vi diskuterer og forsøger at finde svar på ved dagens netværksmøde.

En af de teknologier, der særligt vinder frem netop nu, er brugen af exoskeletter. Exoskeletter forventes at blive mere almindelige i fremtiden og synes særligt at være en god løsning til at forebygge arbejdsrelaterede ergonomiske sygdomme som muskel- og ledsmerter samt hjælpe arbejdstagere med fysiske begrænsninger. Selvom de potentielle fordele ved exoskeletter til forebyggelse af arbejdsrelaterede belastninger synes indlysende, rejser hjælpemidlerne også nye arbejdsmiljøspørgsmål.

Med exoskeletter kan der nemlig opstå nye potentielle sundhedsrisici på grund af omfordelingen af belastninger til andre dele af kroppen. Exoskeletter påvirker også motorikken og leddenes stabilitet og ændrer bevægelsesmønstre, og vi kender endnu ikke de langsigtede effekter ved brugen af exoskeletter. Samtidig er der en frygt for, at exoskeletter ikke kun vil blive brugt til at løse eksisterende ergonomisk udfordrende opgaver, men også kan fungere som katalysator for, at medarbejdere vil påtage sig arbejdsopgaver med endnu højere ergonomiske belastninger eller arbejde i et hurtigere tempo end hidtil.

På dagens netværksmøde får vi besøg af Mikkel Brandt Petersen og Jeppe Ajslev, begge seniorforskere hos NFA. Mikkel undersøger til daglig, hvilken forskel et exoskelet kan gøre for dem, der udfører fysisk tungt arbejde. Jeppe arbejder bl.a. med mulighederne og konsekvenserne af ny teknologi i arbejdslivet.

4 

Jeppe Ajslev, Seniorforsker hos NFA

3 

Mikkel Brandt Petersen, Seniorforsker hos NFA

 Som det første netværksmøde i gruppen vil der desuden være god tid til netværksopbygning, socialisering og til at konkretisere egne udfordringer og muligheder i arbejdet med det fysiske arbejdsmiljø.

Netværksmøde: Fredag den 28 februar 2025 kl. 09.30-12.30

Sundhedsmiljø og arbejdsmiljø-design 

På netværksmødet sætter vi fokus på sundhedsmiljøet som en metode til at fremme medarbejdernes sundhed. Sundhedsmiljø er et relativt nyt koncept, der handler om at planlægge og organisere arbejdet, så medarbejderne bliver sundere af at gå på arbejde og udføre deres arbejdsopgaver, uden at det går ud over produktiviteten. Ved at indarbejde sundhedsfremmende initiativer i måden, arbejdet organiseres og udføres på, er ambitionen at skabe en mere bæredygtig tilgang sammenlignet med tidligere sundhedsfremmende indsatser på arbejdspladsen. Sundhedsmiljøtilgangen bliver dermed ikke afhængig af medarbejdernes egen motivation og kompetencer, som det eksempelvis er tilfældet med træning i et fitnesscenter. Sundhedsmiljøet har dermed potentiale til at forebygge smerter og sygefravær og skabe ny energi på arbejdspladserne.

På dagens netværksmøde får vi besøg af Ninna Maria Guldager Wilstrup, områdekoordinator inden for sundhedsmiljø hos NFA. Ninna koordinerer alle NFA’s projekter om sundhedsmiljø og har dermed opbygget et overblik og erfaring med sundhedsmiljø inden for forskellige brancher.

2 

Ninna Maria Guldager Wilstrup, Områdekoordinator for Sundhedsmiljø, NFA

 

Døgnmøde: Torsdag den 24. april 2025 hele dagen inkl. overnatning

Arbejdsmiljø og sundhedsfremme: Nye løsninger på arbejdspladsen

På netværkets årlige døgnmøde vil der være plads til både faglig dialog, sparring og workshops samt gode og behagelige rammer for socialisering og networking. Samtidig er der afsat god tid til at tage fat på nogle af de helt store spørgsmål omkring det fysiske arbejdsmiljø.

Døgnmødet finder sted på Hindsgavl Slot med overnatning. Hindsgavl Slot er en historisk ejendom i Middelfart, der forener gammeldags charme med moderne faciliteter. Omringet af naturskønne områder er slottet perfekt for ro, inspiration og networking.

På dagens netværksmøde får vi en gennemgang af de sidste 20 års forskning og evidens om motion på arbejdspladsen som en strategisk tilgang til at forebygge og håndtere smerter i kroppen samt fremme den generelle sundhed. Fysisk træning med høj intensitet er det forskningsmæssigt bedst veldokumenterede tiltag for at fremme medarbejdernes sundhed. Men hvilken form for motion skal der til? Hvor få minutter om ugen kan man nøjes med for at høste gevinsterne? Og hvordan sikrer vi en bæredygtig implementering på arbejdspladserne, så deltagelsen i den fysiske træning ikke bliver afhængig af medarbejdernes motivation? Hør om dette og meget mere på dagens netværksmøde. Vi får besøg af professor Karen Søgaard fra SDU, som har forsket i Intelligent Motion på Arbejdspladsen gennem de sidste 20 år. Der vil også være oplæg fra mødelederen, Lars L. Andersen fra NFA, som gennem de sidste 20 år har forsket i brugen af små-øvelser til at forebygge og håndtere smerter i kroppen på tværs af forskellige brancher. Som et aktivt indslag afprøver vi nogle konkrete små-øvelser, som er nemme at udføre på arbejdspladserne.

Fondene som samarbejdspartnere: Samfundsøkonomiske analyser, politiske aftaler om arbejdsmiljø og forskning fremhæver ofte vigtigheden af at investere i det forebyggende arbejdsmiljøarbejde. Der er dog ofte en stor kløft mellem de overordnede rammer og de konkrete arbejdsmiljøinitiativer på arbejdspladsen og i den enkelte medarbejders daglige arbejde.

På dagens netværksmøde udforsker vi fondenes rolle i at fremme investeringer i og implementering af arbejdsmiljøforanstaltninger. Fondene fungerer som brobyggere mellem teori og praksis, idet de ikke blot stiller finansiering til rådighed, men også bidrager med viden, rådgivning, erfaring og støtte til at skabe de bedste arbejdsmiljøløsninger.

Sophie Danneris, ph.d. og projektchef hos TrygFonden, kommer på besøg til døgnmødet. Med hendes erfaring inden for fondsarbejde og forskning på arbejdsmarkedet vil hun dele sin indsigt i, hvordan fonde kan fungere som samarbejdspartnere, og hvordan de kan spille en vigtig rolle i forebyggelse og fremme af sundhed på danske arbejdspladser. På dagen vil vi berøre konkrete eksempler på succesfulde projekter, og vi vil diskutere, hvilke strategier der kan være nyttige i samarbejdet med fondene.

SophieDannerisTFmar22022808F  

Sophie Danneris, Ph.d. og projektchef hos TrygFonden

 

Netværksmøde: Torsdag den 19 juni 2025 kl. 09.30-12.30

Arbejdsulykker og dødeligt arbejdsmiljø

I Danmark meldes der over 40.000 arbejdsulykker om året. I 2023 var 32 af dem desværre med dødelig udgang. Ifølge Beskæftigelsesministeriet er de samfundsøkonomiske omkostninger ved arbejdsulykker hele 28,4 mia. kr. om året.

Hvad kan vi gøre for at nedbringe antallet af alvorlige arbejdsulykker? Hvorfor er der dobbelt så mange alvorlige arbejdsulykker i Danmark sammenlignet med vores naboer i Sverige? Hvad betyder kultur og ledelse for antallet af arbejdsulykker? På dagens netværksmøde tager vi diskussionen, og vi dykker ned i den nyeste forskning på området.

Dagens oplægsholder er Kent Jacob Nielsen. Kent er en af Danmarks førende forskere i arbejdsulykker og er bl.a. medlem af Beskæftigelsesministeriets arbejdsgruppe for forebyggelse af alvorlige arbejdsulykker. Kent vil fortælle om den nyeste viden på området om alvorlige arbejdsulykker, og hvordan de kan forebygges.

Kent  

Kent Jacob Nielsen, seniorforsker og souschef, Regionshospitalet i Gødstrup. 

 

Netværksmøde: Onsdag den 1. oktober 2025 kl. 09.30-12.30

Status på arbejdsmiljøaftalen

Dele af arbejdsmiljøaftalen fra 2023 er allerede blevet implementeret, men flere elementer forventes at blive offentliggjort mod slutningen af 2024.

Inden udgangen af 2024 skal Arbejdstilsynet nemlig præsentere en langsigtet plan for regelforenkling på arbejdsmiljøområdet. Aftalen fastsætter også, at man mod udgangen af 2024 vil gøre status på vidensopsamlingen fra Arbejdstilsynet i forhold til forebyggelse af muskel-skelet-besvær og fysisk nedslidning.

På dagens netværksmøde får vi besøg af Sine Frederiksen, som vil give en status på Arbejdstilsynets arbejde.

5 

Sine Frederiksen, direktør for Arbejdstilsynet 

Oplægsholdere og temaer opdateres løbende.

Mulige temaer for fremtidige netværksmøder inkluderer:

- Sammenhæng mellem fysisk og psykisk arbejdsmiljø 

- udenlandsk arbejdskraft og arbejdsmiljø

- Arbejdsmiljø i samarbejde med andre virksomheder

- Forebyggelse

- Sundhed og folkesundhed - arbejdspladsen som forebyggelsesarena for sundhedsfremme. Den enkelte medarbejders egen sundhedsadfærd og arbejdsgiverens indblanding - etiske dilemmaer.

- Arbejdsmiljøøkonomi

- Etiske dilemmaer på arbejdspladsen

- Inspiration fra udlandet

- Kemi og asbest

- Besøg det Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur (EU-OSHA)

- Implementering af sundhedsfremmeindsatser 

 

Pris: Prisen for deltagelse er 23.995 ex. moms. Forplejning og læringsmateriale er inkluderet.

  

Er du interesseret i at høre mere om forløbet?

Du er meget velkommen til at ringe eller skrive til Christopher Storm Delroy, tlf. 26667882, [email protected].

Venter på PipeDrive..
Venter på PipeDrive..
GDPR