Marianne Vind: "Bare vent. Platformsdirektivet er kun første skridt mod et fair arbejdsmarked"

Marianne_Vind_MEP_S_Foto_Philippe_Buissin_European_Union_2022_EP
"Direktivet er ikke nok i sig selv. Der er behov for at tage et endeligt opgør mod det prekære arbejde," skriver Marianne Vind i dette debatindlæg. Foto: Philippe Buissin, European Union 2022 EP
15. mar. 2024 06.00
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
"Vi kan ikke acceptere, at unge skal tro, det er normen, at man skal opgive et CVR-nummer, når man har fået et nyt job. Ellers smuldrer vores velfærdssystem og den danske model, som vi kender det," skriver EP-medlem Marianne Vind (S) i dette debatindlæg.

DET VAR EN KÆMPE SEJR, da lande som Grækenland og Estland endeligt gav efter for presset og accepterede Europa-Parlamentets krav om bedre forhold for platformsarbejdere.

Et stort, gabende hul på arbejdsmarkedet bliver nu lukket, og mange millioner europæere kan endeligt blive ansatte fremfor at være selvstændige.

LÆS OGSÅ: Platformsdirektivet er omsider på plads. Nu rykker den ideologiske kamp inden for Danmarks grænser

Hvorfor er det vigtigt?

Fordi platformsdirektivet ikke kun er et spørgsmål om arbejdsforhold for dem, der leverer din pizza eller kører taxa i egen bil. Det handler om grundlæggende principper for vores arbejdsmarked, og hvordan vi ønsker, vores arbejdsmarked skal se ud i fremtiden. Det er et første skridt for mere bedre, tryggere og sikkert arbejdsmarked. 

Direktivet er ikke nok i sig selv. Der er behov for at tage et endeligt opgør mod det prekære arbejde
Marianne Vind, MEP S

I de seneste år er der sket en vækst i antallet af personer, der arbejder som såkaldte falske selvstændige, og ikke kun på digitale platforme som Uber og Wolt. De arbejder som en helt almindelig arbejdstager med en chef og måske en uniform på.

Forskellen er, at de ikke tjener op til feriepenge og selv skal være ansvarlige for forsikringer og skatteindbetaling. De arbejder som små, enkeltmandsvirksomheder frem for at have en ansættelseskontrakt.

Det er samme trick, platformsvirksomheder har brugt i årevis og sparet milliarder på lønudgifter, der spreder sig til hele vores arbejdsmarked. Det er rent ud sagt social dumping og skaber unfair konkurrence overfor virksomheder med samfundsansvar.

HVIS EUROPA IKKE får vendt udviklingen, vil unge ikke længere kunne regne med at komme ud til et fast job, løn efter overenskomst og pension. De vil få det svært ved at få et lån til bolig og bil, fordi banken ikke ved, hvilken indkomst de får næste måned. Og skatten? Den har vist sig at være enorm svær at inddrive hos falske selvstændige.

Det risikerer at blive en bombe under vores velfærdsmodel, hvis unge ansættes i egen virksomhed frem for på en fast kontrakt.

LÆS OGSÅ: Skattemyndighed: Wolt-bude er lønmodtagere i skattemæssig forstand

Derfor er jeg begejstret for platformsdirektivet og er klar på mere. For direktivet er ikke nok i sig selv. Der er behov for at tage et endeligt opgør mod det prekære arbejde. Arbejder man som lønmodtager, så skal man selvfølgelig også ansættes som en lønmodtager - uanset hvilken branche, du er i.

Vi kan ikke acceptere, at unge skal tro, det er normen, at man skal opgive et CVR-nummer, når man har fået et nyt job. Ellers smuldrer vores velfærdssystem og den danske model, som vi kender det.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].