SF: Vi skal sikre bedre vilkår for pårørende på arbejdsmarkedet

Sfff__1_
Sigurd Agersnap (tv) og Peter Westermann (th) fra SF mener, at der skal tages bedre hånd om pårørende på arbejdsmarkedet. Foto: SF
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Læs A4 Mediers regler for og krav til debatindlæg her. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
DEBAT: En ny analyse fra Bedre Psykiatri omtalt i A4 Sundhed afslørede for nylig, at pårørende rammes hårdt af psykisk sygdom i familien. Det er ubehagelig læsning, som kalder på handling fra både arbejdsgivere og os politikere, skriver Sigurd Agersnap og Peter Westermann fra SF.

Vi kender den alle sammen. Bekymringen for en nær, der er blevet syg, hvilket kan være mindst lige så indgribende, som når vi selv bliver syge. Især når sygdommen rammer vores børn.

Derfor er det heller ikke underligt, at pårørende til mennesker med psykisk sygdom påvirkes i en sådan grad, at det kan være svært at passe sit arbejde – og passe på sig selv.

I en ny analyse fra Bedre Psykiatri beretter pårørende om mentalt fravær på arbejdspladsen og dårlig samvittighed overfor både arbejdsgiver og den syge. Mange pårørende oplever også selv psykiske problemer, uden at de har tiden eller kræfterne til at tage hånd om det.

LÆS OGSÅ: Ny rapport: Pårørende til psykisk syge bliver presset ud af arbejdsmarkedet, når velfærdsstaten svigter

Problemets omfang understreges af en spørgeskemaundersøgelse fra Bedre Psykiatri fra 2023. Godt 1.000 pårørende blev spurgt til de arbejdsmæssige konsekvenser af deres situation. 85 procent oplever, at deres arbejdsevne er påvirket, og 77 procent angiver, at de derfor ikke altid yder en effektiv arbejdsindsats.

Og hele 59 procent møder op på arbejde af frygt for deres arbejdssituation, selvom de burde blive hjemme for at tage sig af deres nærmeste.

Dette er også problematisk for arbejdsgiverne, der risikerer at dygtige medarbejdere brænder ud.

For at stille både arbejdstager og arbejdsgiver bedre, foreslog SF derfor i 2024, at lønmodtagere får ret til at gå ned i tid - op til 15 timer om ugen i fem måneder. Ordningen kan for eksempel integreres i dagpengesystemet, hvis A-kasserne ønsker det, og den skal naturligvis udformes med respekt for den danske arbejdsmarkedsmodel.

Arbejdsgiverne skal også løfte deres ansvar

Bedre Psykiatris analyse viste desuden, at mange pårørende oplever manglende forståelse og fleksibilitet på deres arbejdsplads, og de efterlyser klarhed omkring deres muligheder. Det bakkes op af spørgeskemaundersøgelsen fra 2023, hvor kun seks procent angav, at deres arbejdsplads har en pårørendepolitik.

LÆS OGSÅ: Lise måtte igennem tre sygemeldinger, da hendes søn fik OCD: "I virkeligheden har vi været vildt heldigt stillede"

Vi anerkender, at det kan være svært som arbejdsgiver at navigere i en situation, hvor ens medarbejder er presset i en sådan grad, som det desværre er tilfældet for mange af de pårørende. Muligheden for selv at tilrettelægge arbejdet afhænger for eksempel i høj grad af jobfunktionen. Men på et moderne arbejdsmarked er det kun rimeligt, at man fra arbejdsgivers side af sørger for i det mindste at have klare retningslinjer.

Virksomheder, der tager godt hånd om deres medarbejdere, vil også generelt opleve lavere sygefravær, højere produktivitet og større loyalitet. At arbejdet kan virke som et frirum understøttes af analysen, hvor en del pårørende beretter om, at deres arbejdsgiver samt gode kollegaer skaber både tryghed og kontinuitet.

SF vil et sundere og mere inkluderende arbejdsmarked

Ret til nedsat arbejdstid og tydelige retningslinjer fra arbejdsgiverne er en investering i et sundere og mere inkluderende arbejdsmarked, hvor det i pressede perioder er muligt at sætte familien først.

Hvis vi som samfund kan forebygge bare en lille del af de stressrelaterede sygemeldinger, der koster Danmark op mod 55 milliarder kroner årligt, vil investeringen også vise sig at være rigtig god for sundhedsvæsnet, hvor psykiatrien er under et stort pres i disse år, samt for samfundsøkonomien som helhed.

SF står for en arbejdsmarkeds- og familiepolitik, hvor fællesskab er i centrum.

Vi vil sikre, at alle har mulighed for at bidrage på fair vis – også når livet byder på udfordringer. Vi vil et arbejdsmarked, hvor fleksibilitet og menneskelige hensyn ikke er privilegier for de få, der har råd, men en ret for alle. Vi skal passe godt på dem, der passer på andre.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR