Sisse Marie Welling: Kommunernes lokale forankring rummer et enormt potentiale for at forebygge sygdom

Sisse_Marie_Welling_borgmester_K__benhavn_formand_KLs_sundheds_og___ldreudvalg_Foto_K__benhavns_Kommune_1920_px_tre_to
Sisse Marie Welling er formand for KL’s Sundheds- og Ældreudvalg med ressortansvar for sundhedsområdet og sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune valgt for SF. Foto: Københavns kommune
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Vi skal som samfund turde tage et større ansvar for vores fælles sundhed. Derfor er det også positivt, at regeringen i sit udspil prioriterer midler til kommunernes forebyggelsesindsats og lægger op til en folkesundhedslov.

DET BEDSTE SYGDOMSFORLØB er som bekendt det, der aldrig indtræffer - og her spiller forebyggelse selvsagt en afgørende rolle. Netop derfor lancerede KL i foråret en række anbefalinger til både regeringen, Folketinget og landets kommuner som en del af udspillet ’Fremtidens forebyggelse’.

For alle aspekter af danskernes hverdag skal tænkes ind, når det gælder forebyggelse. Det, ved vi af erfaring, er vigtigt. Mens regeringen og Folketinget står med et stort ansvar for at skrue på vigtige håndtag såsom priserne på tobak og andre nikotinprodukter samt aldersgrænser for salg af alkohol, så skal vi også helt ned i øjenhøjde med danskerne.

LÆS OGSÅ: Sophie Løhde: "I virkeligheden skal vi jo være bedre til at tænke forebyggelse ind flere steder"

Skolerne, arbejdspladserne, fritidsaktiviteterne og bybilleder rundt om i landet er blot nogle af de mange arenaer, hvor forebyggelse skal tænkes ind lokalt. Hvor aktører, som er en del af borgernes nære hverdag, fortsat skal mere og mere på banen. Hvor dem, som er i daglig kontakt med borgerne, skal gribe mulighederne for at få væsentlige budskaber frem. Og det kan kommunerne. 

Derfor er det også vigtigt, at landets kommuner går forrest og tager ansvar; for det er her – lokalt – at det helt store forebyggelsespotentiale ligger.

Sådan styrker vi forebyggelsen lokalt

KL’s anbefalinger til, hvad de 98 kommunalbestyrelser kan gøre for at styrke forebyggelsen lokalt, grupperer sig i fire overordnede pejlemærker.

Det handler først og fremmest om at skabe gode, sunde rammer for borgernes hverdag ved at prioritere, at sundhedspleje, dagtilbud og skole i samarbejde med familien gavner børns udvikling, trivsel, leg og læring. Fx ved at sikre, at kultur- og fritidsområdet skaber fællesskaber i idrætslivet, og planområdet giver adgang til natur og bevægelse i lokalmiljøet.

LÆS OGSÅ: Sisse Marie Welling i skarp kritik af sundhedskommission: “Deres anbefalinger er så gennemsyrede af hospitalslogik”

Dernæst handler det om, at kommunerne skal bruge de fysiske rammer i og omkring lokalsamfundet til i højere grad at fremme leg og bevægelse og – via lokalplanlægning, strategisk byudvikling og boligpolitik – skabe rammer, som indbyder til, at borgere i alle aldersgrupper har med hinanden at gøre i hverdagen. For fællesskabet skal styrke trivslen og sammenhængskræften.

Det tredje pejlemærke understreger vigtigheden af at investere i børn og unge, mens det fjerde handler om, at vi som danskere er forskellige – og derfor er der også behov for at differentiere i indsatserne for at skabe mere lighed i sundheden.

Al arbejdstid bør være tobaks- og nikotinfri

Udover at kommunerne møder borgerne i vuggestuen, børnehaven, skolen, jobcenteret og på plejehjemmet med videre, er vi også arbejdsgivere for over en halv million ansatte. Og som arbejdsgivere har vi et stort ansvar for at skabe nogle sunde rammer omkring vores medarbejdere. 

LÆS OGSÅ: Langt de fleste har for længst indført røgfri arbejdstid. Men 12 kommuner halter efter

En af vores anbefalinger er derfor at indføre tobaks- og nikotinfrie arbejdspladser for alle kommunens ansatte.

Noget, som allerede er indført i blandt andet Tårnby, Ballerup, Aarhus og Odense. Langt størstedelen af kommunerne har allerede indført røgfri arbejdstid, og nu anbefaler vi at tage skridtet videre og også omfatte andre nikotinprodukter, da vi i stigende grad får viden om, hvor skadelige disse også er.

Vigtigt fokus på mental sundhed

Også den mentale sundhed stilles der skarpt på i KL’s udspil. De fleste danskere har et godt fysisk og mentalt helbred, men stadig flere mistrives desværre og kæmper med ensomhed, angst og depression. Derfor skal vi også se på, hvordan vi styrker samarbejdet med civilsamfundet om at skabe sunde fællesskaber.

Og endelig skal vi have fokus på, at mobiltelefoner og andre skærme kun bliver brugt som en del af pædagogiske aktiviteter eller undervisningen.  Der er nok at tage fat på, og det er vigtigt, at vi gør, hvad vi kan for at forebygge, at danskerne bliver syge.

Vi skal som samfund turde tage et større ansvar for vores fælles sundhed, og derfor er det også positivt, at regeringen i sit udspil prioriterer midler til kommunernes forebyggelsesindsats og lægger op til en folkesundhedslov. Det glæder vi os til at drøfte videre med dem – for i kommunerne er vi mere end klar.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR