Nu præsenteres længe ventet sundhedsreform: Ekspert vurderer at større ændringer kan blive svære

20160727-161106-L-1920x1181we
Ifølge professor i sundhedsøkonomi ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive), Jakob Kjellberg, skal en sundhedsreform både adressere forebyggelse og det mere strukturelle i sundhedsvæsenet. (Arkivfoto) Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Jo længere tid, man venter på en sundhedsreform, jo sværere bliver omstillingen, vurderer sundhedsøkonom.

Tirsdag vil regeringen præsentere sit udspil til en sundhedsreform, efter at det flere gange er blevet udsat.

Ifølge professor i sundhedsøkonomi ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive), Jakob Kjellberg, skal en sundhedsreform både adressere forebyggelse og det mere strukturelle i sundhedsvæsenet.

- Vi bliver flere og flere ældre, og vi får ikke hænder nok i det tempo, som vi bliver flere ældre. Den måde vi leverer vores sundhedsydelser på, bliver vi nødt til at forandre, siger han.

Det vil i praksis betyde, at mere i sundhedsvæsenet skal rykkes fra de store sygehuse eksempelvis til kommunerne og de praktiserende læger.

Formanden for Lægeforeningen, Camilla Rathcke, ser også et behov for en reform, der kan sætte en retning for, hvordan opgaverne skal løses i kommunerne.

- Det er udfordringen i de kommende årtier, hvor vi skal favne en aldrende befolkning, både for det højt specialiserede, men også i forhold til det, som folk fejler mest, siger hun.

En reform skal sikre lige god kvalitet og kompetencer på tværs af kommunerne, mener hun.

Ifølge Jakob Kjellberg er det bekymrende, at man hele tiden har skubbet reformen foran sig. Ikke fordi, at sundhedsvæsenet er ved at bryde sammen, men fordi de ændringer, der skal gennemføres, bliver sværere.

- Jo længere tid vi venter på at få det gjort, jo hurtigere skal det gå, og jo mindre gennemtænkte løsninger kan vi nå at få. Så det er en omstilling, der bliver unødig hård, når vi skubber den her sundhedsreform foran os hele tiden, siger han.

Det kan blive rigtigt svært at rykke behandlingen ud fra sygehusene, vurderer Jakob Kjellberg. Det bygger han på, at patienter og læger er glade for det, og at det kan blive svært at finde personale til nære sundhedstilbud.

- Vi kan alle sammen blive enige om, at det ikke kan blive ved med at gå, men hvem er det så, der skal forandre sig?, siger Jakob Kjellberg.

Når det kommer til forebyggelse, kan det eksempelvis være at sætte ind over for danskernes alkoholforbrug eller rygning.

Camilla Rathcke håber, at regeringen vil være ambitiøs, når det kommer til forebyggelse.

- Vi skal i den grad undgå, at sundhedsvæsenet fremadrettet får patienter med sygdomme, vi kan undgå, siger hun.

Forebyggelse er ifølge Jakob Kjellberg vigtigt, men han peger på, at det først vil have en effekt på sundhedsvæsenet på længere sigt.

/ritzau/

GDPR