S-profil: Hvis vi skal afværge EU-mindsteløn, så skal vi styrke arbejdsmarkedets parter i andre lande

Marianne_Vind_MP_S_1650px-medium_32
Marianne Vind, MEP (S), vil styrke arbejdsmarkedets i andre EU-lande for at undgå en lovebestemt EU-mindsteløn Foto: Pressefoto
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

DISKUSSIONEN OM EN lovbestemt EU-mindsteløn har længe været en varm kartoffel i EU, og det er ikke nogen hemmelighed, at jeg og Socialdemokratiet er imod. For os er det afgørende at beskytte vores danske model mod utidig EU-indblanding i danskernes løn. Igennem årtier er den slags nemlig blevet afklaret i overenskomstforhandlingerne, og det har skabt både vækst, velstand og velfærd.

LÆS OGSÅ: Partier vil afmontere EU-bombe under den danske model: 'Kan få fatale konsekvenser'

Men det må også være klart for enhver, at det er et helt reelt problem, at alt for mange europæere tjener alt for lidt. “Working poor” kalder vi fænomenet, hvor lønmodtagere reelt set lever i fattigdom, selvom de arbejder fuld tid og tjener den lovbestemte mindsteløn i deres land - og desværre bliver der flere og flere working poor i Europa.

Derfor er der behov for at finde et alternativ til forslaget om lovbestemt EU-mindsteløn, som kan skubbe lønudviklingen i EU-landene i den rigtige retning, samtidig med at det ikke udfordrer vores danske model.

LÆS OGSÅ: Top-professor advarer: Nye EU-regler kan være katastrofale for danske overenskomster

En del af løsningen er uden tvivl at styrke arbejdsmarkedets parter i andre EU-lande, så de bliver i stand til selv at forhandle om løn og arbejdsvilkår, som parterne på det danske arbejdsmarked gør - og med den nyligt vedtagne aftale om European Social Fund+ tager vi nu et vigtigt skridt for at sikre dette.

Jeg håber på, at stærkere parter i medlemslandene på sigt kan afværge jubeleuropæernes ønske om en lovbestemt EU-mindsteløn
Marianne Vind, medlem af Europa-Parlamentet (S)

Vi har nemlig øremærket midler til at styrke dialogen i medlemslandene mellem arbejdsgiverne og fagforeningerne, samtidig med at der også er øremærket midler til at kapacitetsopbygge parterne.

LÆS OGSÅ: Forsøg på at bremse mindsteløn i EU mislykkes: Nu har Danmark to muligheder

Jeg håber på, at stærkere parter i medlemslandene på sigt kan afværge jubeleuropæernes ønske om en lovbestemt EU-mindsteløn. Det er nemlig sådan, at lønniveauet generelt set er lavere i lande med lovbestemte mindstelønninger, mens det generelt set er i højere i lande som Danmark, hvor den slags forhandles på plads af arbejdsmarkedets parter.

Af samme årsag bør vi i højere grad udbrede den danske model til andre EU-lande i stedet for at trække en lovbestemt EU-mindsteløn ned over hovedet på danskerne!

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR