Sundhedsminister åbner for nationale målsætninger for forebyggelse

20240531-125302-L-1920x1280we
"Rigtig meget forebyggelse starter langt væk fra sundhedsvæsenet. Det handler jo også om, hvordan vi laver arbejdsmarkedspolitik, uddannelsespolitik, skolepolitik og transportpolitik. I virkeligheden skal vi jo være bedre til at tænke forebyggelse ind flere steder," siger Sophie Løhde. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
A4 SUNDHED: Forebyggelsesindsatsen skal styrkes og bredes ud på flere politiske områder end bare sundhed. Det siger indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V), der desuden åbner for øget inddragelse af private aktører, ligesom hun ser positivt på nationale målsætninger for folkesundheden.

Forebyggelse er en central og vigtig dagsorden, som der skal være et større fokus på fremadrettet.

Så klart tegner indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) sin vision for fremtidens forebyggelsesindsats i Danmark over for A4 Sundhed.

Tilmeld dig A4 Sundheds gratis nyhedsbrev

"Grundlæggende handler det jo om at sikre flere gode leveår og dermed også mindre ulighed i sundhed. Og det er med streg under gode leveår, fordi målet er jo ikke blot at leve så længe som muligt, men også at vi har gode leveår, og dermed at man kan have et godt og aktivt liv, og at man kan blive på arbejdsmarkedet frem til pensionsalderen. Så vi kan undgå, at folk bliver så syge, at man får behov for behandling i sundhedsvæsenet," siger Sophie Løhde til A4 Sundhed.

For sundhedsministeren er det en vigtig pointe, at en styrket forebyggelse ikke kun skal tænkes ind i sundhedsvæsenet. Hun lægger derfor op til en tværministeriel tilgang til at fremme folkesundheden.

"Fordi rigtig meget forebyggelse starter langt væk fra sundhedsvæsenet. Det handler jo også om, hvordan vi laver arbejdsmarkedspolitik, uddannelsespolitik, skolepolitik og transportpolitik. I virkeligheden skal vi jo være bedre til at tænke forebyggelse ind flere steder," siger Sophie Løhde.

LÆS HELE ARTIKLEN PÅ A4 SUNDHED: Sophie Løhde: "I virkeligheden skal vi jo være bedre til at tænke forebyggelse ind flere steder"

Netop ønsket om at få forebyggelse tænkt bredt ind politisk har flere organisationer - blandt andet Forebyggelsesalliancen og Dansk Arbejdsgiverorganisation - også foreslået, eksempelvis i form af nationale målsætninger for forebyggelsen og folkesundheden frem mod 2035 med inspiration fra klimaloven.

"De idéer og tanker tager jeg også positivt imod. Altså idéen om at fastlægge mål for sundheden er jo ikke ny. Vi har allerede nationale mål, og jeg er også klar til at diskutere, hvordan vi i højere grad kan tænke forebyggelse ind - ikke kun i forhold til vores sundhedsvæsen, men også bredere," siger Sophie Løhde.

GDPR