Endnu en faggruppe i oprør: Piloter hiver SAS i Arbejdsretten

20210527-095814-5-1920x1280we
Piloternes fagforening er utilfreds med, at SAS sætter irere bag rorpinden, mens 550 skandinaviske piloter er hjemsendt. (Arkivfoto) Foto: Charles Platiau/Reuters/Ritzau Scanpix
Piloterne er utilfredse med, at der sidder udenlandske piloter bag rorpinden på fly fra København.

Dansk Pilotforening hiver nu SAS i Arbejdsretten, skriver Finans.

Det sker, fordi piloternes fagforening er utilfreds med, at SAS sætter irere bag rorpinden, mens 550 skandinaviske piloter er hjemsendt.

LÆS OGSÅ: Hold på hat og flybilletter: Lynstrejke i bagagen kan varsle sommerkaos for SAS

- Det er en rigtig dårlig behandling af de ansatte, der er blevet sendt hjem på nedsat tid og løn, mens selskabet hiver irske fly og besætninger ind på basen i København. Det er i strid med reglerne, så derfor har vi anlagt sagen, siger Henrik Thyregod, der er formand for Dansk Pilotforening, til Finans.

Piloterne er utilfredse med, at den skandinaviske gigant på ruter ud af København benytter ansatte og fly fra selskabet Sail (Scandinavian Airlines Ireland), som SAS etablerede i 2016 med fly på irske registre og ansatte på udenlandske overenskomster. 

A4 Overenskomst har tidligere fortalt, hvordan fagbevægelsen har rejst en faglig sag, fordi selskabet i en række tilfælde har brugt svenske, norske og irske stewarder og stewardesser til at flyve ruter fra København til udlandet under coronakrisen.

Det er sket, mens de danske ansatte været på arbejdsfordeling, hvor staten har dækket halvdelen af SAS' lønudgifter.

LÆS OGSÅ: Fagbevægelsen rejser sag mod SAS for misbrug af arbejdsfordelings-ordning

A4 Overenskomst har også tidligere afsløret, hvordan den skandinaviske flygigant har solgt danske arbejdspladser til Norge i en aftale med norsk fagbevægelse. 

LÆS OGSÅ: Får milliardlån af staten: SAS sælger danske arbejdspladser til Norge

Samtidig har SAS opsagt lokalaftaler for både kabinepersonale, bagageportører og teknisk personale, hvilket i en lang række tilfælde har forværret arbejdsmiljøet og vilkårene for de ansatte i selskabet. 

LÆS OGSÅ: Tillidsmand har fået nok: - SAS knuser 30 års fagligt arbejde med statens penge i ryggen

GDPR