Rektor klar til opgør med 'grotesk' uddannelsessystem: Vil afskaffe gratis SU
Det danske uddannelsessystem er for firkantet og for 'grotesk', som det ser ud i dag.
Det siger rektor for Copenhagen Business School Nikolaj Malchow-Møller i et interview med Berlingske.
LÆS OGSÅ: 67.425 studerende er kommet ind på en uddannelse: Her er de største
CBS-rektoren mener, at det er nødvendigt med et opgør med den sædvanlige silotænkning i uddannelsessystemet for i stedet at skabe et system, hvor der er mulighed for at uddanne sig, uanset hvor gammel eller hvor i sin karriere, man er.
Samfundet er i dag indrettet således, at vi uddanner os og derefter arbejder, til vi går på pension. For Nikolaj Malchow-Møller er målet i stedet det, han kalder det 'læredygtige samfund', hvor man uddanner sig hele livet.
For at finde midlerne til at lave så store ændringer, er Nikolaj Malchow-Møller klar til at sløjfe den gratis SU til de kandidatstuderende for i stedet at gøre det til et lån, der skal betales tilbage senere i livet.
- Det er et exceptionelt og gavmildt system, vi har i Danmark. Jeg mener, vi skal have modet til at diskutere, hvordan vi bruger pengene bedst muligt. I den sammenhæng må SU'en på kandidatuddannelsen ikke blive en hellig ko, der spærrer for et løft af vores uddannelsessystem, siger han til Berlingske.
Han peger på, at det vil frigive omkring tre milliarder kroner, som kan bruges til at styrke hele uddannelsesområdet. CBS-rektoren understreger, at der fortsat skal være mulighed for gratis SU på bacheloruddannelserne, så man ikke afskrækker nogle fra at vælge en videregående uddannelse. Men når de studerende er nået til den to-årige kandidatuddannelse, er de så tæt på et fuldtidsjob, at Nikolaj Malchow-Møller vurderer, at det ikke vil have en negativ effekt på den sociale mobilitet.