Tandplejere og tandlæger: Den kommunale tandpleje kan så meget mere

Elisabeth_Gregersen_forperson_Danske_Tandplejere_og_Hanne_Jacobsen_formand_ATO_th
Elisabeth Gregersen (t.v.), forperson Danske Tandplejere, og Hanne Jacobsen, formand ATO Foto: Danske Tandplejere og Ansatte Tandlægers Organisation
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
DEBAT: "Det er generelt helt afgørende, at sundhedsfremme og forebyggelse får en mere fremtrædende plads i vores sundhedssystem og i vores tandpleje," skriver Elisabeth Gregersen og Hanne Jacobsen.

ALLE ER ENIGE OM, at sundhedsområdet er vigtigt, og at vi i fremtiden får brug for, at vores sundhedsvæsen samlet set skal kunne mere – der kommer flere opgaver og flere patienter.

Som repræsentanter for tandplejere og tandlæger i den kommunale tandpleje vil vi sige det ligeud: Den kommunale tandpleje kan så meget mere.

I dag tager den kommunale tandpleje sig af børn og unge samt voksne, som er tilknyttet omsorgs-, social- og specialtandplejen. Vi ved, at visitationen til ordningerne i dag er en udfordring, og at en stor del af borgere med særlige behov hverken er tilknyttet den almindelige voksentandpleje eller støtteordningerne.

De forskellige regler for ordningerne, herunder forskellig egenbetaling, bidrager desuden til unødigt bureaukrati og en unødig forskelsbehandling.

LÆS OGSÅ: Topforskere tegner dystert billede af uligheden i sundhed: “Der er en bevidst blindhed fra lederne i sundhedsvæsnets og fra politikernes side”

Vi foreslår derfor, at der skabes én enhed for voksne i den kommunale tandpleje, som favner de tre ordninger, der eksisterer i dag - ”En kommunal tandpleje for borgere med særlige behov”.

Vi foreslår samtidig, at man fjerner egenbetalingen på de to af ordningerne, hvor der i dag er egenbetaling. Det forslag vil koste i omegnen af 80 millioner kroner årligt.

Den kommunale tandpleje kan hjælpe flere

Men en ny enhed og en ny struktur for den kommunale tandpleje skal også kunne mere, og regeringens forslag om kronikerpakker er en oplagt mulighed for at sikre, at borgere med kronisk sygdom også får den nødvendige hjælp til at passe på deres mund- og tandsundhed.

Flere og flere borgere vil få en kronisk sygdom, som de skal lære at leve med resten af deres liv. Sådan en læring indebærer også, at man får viden om og opnår evnerne til at passe på sin egen mund og tænder.

Vi foreslår på den baggrund, at den kommunale tandpleje får en helt central rolle i udarbejdelsen af kronikerpakkerne.

LÆS OGSÅ: Dorit Wahl-Brink: Risiko for, at nye pakkeforløb skubber kronikere længere væk fra arbejdsmarkedet

Borgere, der får konstateret en kronisk sygdom, bør derfor ud fra en tandfaglig vurdering visiteres til at kunne gøre brug af den kommunale tandpleje med henblik på at undgå, at mund- og tandsygdomme udvikler sig som følge af den kroniske sygdom. Den kommunale tandpleje bør ligeledes spille en større rolle i den kommunale rehabiliteringsindsats.

Det er generelt helt afgørende, at sundhedsfremme og forebyggelse får en mere fremtrædende plads i vores sundhedssystem og i vores tandpleje.

Her spiller den kommunale tandpleje en afgørende rolle. Forebyggelsen har nemlig i mange år været omdrejningspunktet for behandlingen og kontakten til borgere og patienter, som skal holdes sunde og fri for sygdomme. Det bør også være ambitionen for borgere med kronisk sygdom.

Kræver politisk vilje

Hvis vi i den kommunale tandpleje skal levere mere, så kræver det først og fremmest, at munden tænkes sammen med resten af kroppen.

Mund- og tandsundhed er ikke områder, som kan behandles adskilt fra resten af kroppen. Og selvom det er sådan, vi i Danmark rent organisatorisk har adskilt mund- og tandområdet fra resten af sundhedsvæsenet, så går det ikke, når det kommer til den enkelte borger.

Det hele skal tænkes sammen.

Det kræver også, at der følger økonomi og personale med til den kommunale tandpleje, for vi kan ikke håndtere mere for den sparsomme økonomi, vi skal drive den kommunale tandpleje for i dag. Tilskuddet bør følge borgerne, og jo flere opgaver den kommunale tandpleje skal løfte, desto flere midler bør naturligvis tilføres.

Noget økonomi vil kunne dækkes af mindre administration, hvis egenbetaling fjernes på de førnævnte ordninger. Og samtidig må vi forvente færre udgifter til behandling i voksentandplejen, hvis vi sætter tidligt ind med sundhedsfremme og forebyggelse i den kommunale tandpleje – ikke kun for vores børn og unge, men også for de voksne, der har særlige behov.

LÆS OGSÅ: Analyse: Håbet var et paradigmeskifte mod en styrket forebyggelse. Men SVM’s nye tiltag er så småt, at flere kalder det "grinagtigt"

Hvis politikerne og sundhedsministeren vil tage fat på de udfordringer, som sundhedsvæsenet står overfor, - og tage et opgør med ulighed i sundhed og bygge videre på det udspil til en sundhedsreform, som regeringen har lanceret - så stiller vi os gerne til rådighed på vegne af tandplejerne og tandlægerne i den kommunale tandpleje.

Så vi sammen kan få skabt en tandpleje, som er rustet til fremtiden og til borgernes behov. For vi mener, at den kommunale tandpleje kan så meget mere.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR