Forperson: Ordblinde bliver ladt i stikken i uddannelsessystemet

FORESTIL DIG, at du lige er kommet ind på din drømmeuddannelse. Du møder op til den første studiedag, hvor alt er nyt og spændende. Du er blevet samlet med resten af de nystartede studerende i en af gymnastiksalene. Tankerne kører rundt: ”Hvem bliver mon mine nye venner?”, ”Hvem skal jeg skrive opgaver sammen med?” og ”Hvem er mine undervisere?”.
Det er nogle af de tanker og oplevelser, der går igennem hovedet på alle nye studerende. For der er jo noget på spil, når man har valgt at begynde på en uddannelse og gøre noget nyt og spændende med sit liv.
Forestil dig så, at du udover disse tanker også er bevidst om, at du træder ind i arenaen - det danske uddannelsessystem - som er baseret på skriftsprog som den primære tilegnelse af viden. Derfor ved du også tidligt inde i din studiestart, at du får brug for støtte og hjælp for at nå dine drømme og mål.
Kære politikere. Når I nu alligevel har givet uddannelsessystemet den store tur med flere forskellige reformer, så husk at løfte den specialpædagogiske støtte
Line Kjær Christensen, ordblind studerende og forperson for Studenterrådet på Københavns Professionshøjskole
Sådan er virkeligheden, når man har en funktionsnedsættelse som ordblindhed. Og sådan har det været for mig siden 3. klasse, da jeg fik diagnosen ordblindhed. Herefter blev jeg hurtigt opmærksom på, at ikke alle rum var skabt med tanke for mig og min funktionsnedsættelse.
POLITISK HAR MAN FORSØGT sig ved at etablere det såkaldte SPS-system, der står for Special Pædagogisk Støtte. Et rum som ellers er bygget med studerende som mig i tankerne, men som gang på gang har slået fejl. Derfor håber jeg også, at Folketinget snarest laver en reform af hele SPS-systemet som opfølgning på den uddannelsesreform, der netop er vedtaget.
De seneste år har vi som ordblinde studerende oplevet markante forringelser i den læse- og skriveteknologi, som vi benytter - og i vores tilgang til litteratur på Nota. Det gør det enormt svært at være studerende med ordblindhed, når man tilbydes IT-programmer, der er fyldt med fejl og ikke virker. Det betyder, at tiden med min gode SPS-vejleder som regel går med IT-bøvl og diverse krumspring frem for reel SPS-vejledning. Lige i øjeblikket er jeg nødsaget til at bruge open source-programmer som for eksempel Edge for at få den viden, som jeg skal bruge, når jeg sidder i undervisningsrummet og tager del i den faglige snak med mine studiekammerater.
LÆS OGSÅ: Danske Landbrugsskoler: Administration af SPS koster tid til eleverne
Så er der hele situationen med Nota. Det er blevet besluttet i Kulturministeriet, at der skulle laves ændringer i forhold til tilgangen af faglitteratur. Målet er at stoppe ulovlig deling af litteraturen, hvilket jeg jo er helt enig i. Men så kommer vi som ordblinde studerende i klemme. Som situationen er nu, så kan ordblinde-studerende ikke tilgå litteratur, der er af en ordentlig digital kvalitet, så man kan tilegne sig ny viden. Vi snakker grundlæggende ting som for eksempel at få læst tingene op med en ordentlig stemme og have en indholdsfortegnelse og sidetal, der giver overblik, så man også kan lave kildehenvisninger i opgaver. Disse ting kan virke trivielle for nogen, men er afgørende for ordblinde studerende.
SÅ KÆRE POLITIKERE. Når I nu alligevel har givet uddannelsessystemet den store tur med flere forskellige reformer, så husk at løfte den specialpædagogiske støtte. Ordblindeforeningen har senest anslået, at cirka 7-8 procent af den danske befolkning er ordblinde.
Vi har brug for en SPS-reform. Med velfungerende systemer som hjælper og støtter – og løfter ordblinde studerende. Så vi i sidste ende kan få lov til at bidrage til vores samfund, som så meget har brug for os.