3F: A-kasserne skal overtage ansvaret for dagpengemodtagerne

Jobcenter_i_Skelb__kgade_p___Vesterbro_i_K__benhavn_Thomas_Lekfeldt_Ritzau_Scanpix
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

DET ER IKKE KUN for at spare penge, når Fagbevægelsens Hovedorganisation foreslår, at a-kasserne skal overtage ansvaret for dagpengemodtagerne fra jobcentrene i de første seks måneder.

Det er heller ikke for at frede vores egne medlemmer, så de kan dandere den med en kold i hånden hjemme på sofaen i stedet for at søge job.

LÆS OGSÅ: Nyt udspil fra fagbevægelsen: Drop jobcentret til dagpengemodtagere

Det er faktisk, fordi vi mener, at a-kasserne kan give vores medlemmer en bedre service og samtidig spare samfundet ressourcer.

Derfor faldt det mig for brystet, da Dansk Erhvervs Peter Halkjær tidligere på ugen her på siderne indikerede, at a-kasserne ikke vil være i stand til at varetage opgaven lige så godt som jobcentrene.

DEN STORE FORDEL ved a-kasserne er netop, at vi kender vores medlemmer, arbejdsmarkedet og de relevante jobåbninger. I kraft af vores mange overenskomster og tillidsrepræsentanter har vi et netværk på arbejdspladserne og fingeren på pulsen i forhold til den arbejdskraft og de kvalifikationer, der efterspørges. Den dialog med arbejdsgiverne starter vi længe før, medarbejderne overhovedet bliver ledige, så vi så vidt muligt kan undgå opsigelser, f.eks. med opkvalificering. Det oplever man ikke hos generalisterne på jobcenteret.

LÆS OGSÅ: Mette kæmper med 'falske' ansøgere: Hele systemet er bygget op om mistro

Og så hjælper man i øvrigt ikke nogen ledige tættere på job ved at drukne dem i bureaukrati og dobbeltarbejde, når de skal løbe spidsrod mellem jobcenter og a-kasse.

Fra en nylig medlemsundersøgelse ved vi, at 3FA's medlemmer generelt mener, at a-kassen er med til at forbedre deres jobmæssige situation og dermed hjælpe dem videre i deres arbejdsliv. Det er der også bevis for, da a-kassen årligt formidler næsten 2.300 jobs.

PETER HALKJÆR TVIVLER PÅ, at a-kasserne vil være i stand til at sanktionere mod vores egne medlemmer i forhold til rådighedskravene. Det kan man se af, at langtidsledigheden i løbet af coronakrisen er steget blandt dagpengemodtagerne og ikke hos kontanthjælpsmodtagerne, der håndteres i jobcenteret, påstår han.

LÆS OGSÅ: Jobcenter uden krav og kontrol åbner: - Det kan blive fremtiden

Men karakteristikken af dagpengemodtagerne er, at de har en tættere tilknytning til arbejdsmarkedet end kontanthjælpsmodtagerne. Netop derfor blev de hårdere ramt af krisen og de mange nedlukninger. F.eks. har vi mange i 3F’s a-kasse, som jævnligt rammes af arbejdsløshed i en kortere periode på grund af sæsonarbejde. Når alt er lukket ned, er der ikke nogen mulighed for at komme ind på arbejdsmarkedet igen, og så ender de som langtidsledige.

SIDST, MEN IKKE MINDST, glemmer Peter Halkjær tilsyneladende, at vi som a-kasser ikke har nogen interesse i, at vores medlemmer går ledige. For os er det kun dyrere i administrationsomkostninger og ressourcer. Og så giver det ikke mange tilfredse a-kassemedlemmer, hvis man ikke er i stand til at hjælpe dem med at komme tilbage i arbejde, når de bliver ledige.

Det er netop derfor, vi skal overlade arbejdet med de ledige dagpengemodtagere til a-kasserne.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR