Arbejdsgiverne håber på en billigere overenskomst end ved seneste forlig
Forberedelserne til OK25 er i fuld gang, og der er nu kun to måneder tilbage til at blive klar i.
I disse uger besøger Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl Sørensen, og viceadministrerende direktør Kim Graugaard derfor deres medlemmer for at spore sig ind på, hvilke krav de skal have med til forhandlingsbordet.
Og her er budskabet klart, siger faglig kommentator Gitte Redder i denne uges afsnit af 'Fagbevægelsen Uden Filter':
"Pas på pengene. Lad være med at dykke så dybt i lommerne ved OK25."
OK23 var, som Lars Sandahl Sørensen udtrykte det, "en dyr omgang", men omstændighederne var også særlige dengang. Og mange virksomheder mener ikke, der er råd til at gøre det samme igen.
"Budskabet fra mange arbejdsgivere lige nu er, at vi ikke har råd til en hundedyr overenskomst igen. Det er det, Kim Graugaard får at vide derude."
"Man er ikke parat til at punge ud på samme måde denne her gang," siger Gitte Redder.
Det budskab er kun blevet stærkere, efter at Donald Trump onsdag fik en overbevisende sejr i det amerikanske præsidentvalg, vurderer hun.
LÆS OGSÅ: Amerikansk skæbnevalg kan få betydning for den danske model
"Trumps sejr er en dårlig nyhed for danske virksomheder. De betyder usikkerhed, og den usikkerhed kommer til at smitte af på OK25. Arbejdsgiverne vil spille Trump-kortet og sige, at der ikke er råd til lønstigninger lige nu," siger Gitte Redder.
Selv om Dansk Industri er den første arbejdsgiverorganisation ved forhandlingsbordet, når den fra januar skal forhandle gennembrudsforliget, er Dansk Industri ikke ene om at have travlt.
Det samme gælder blandt andet Dansk Erhverv, Teqnik Arbejdsgiverne og Horesta.
Hør mere om, hvordan arbejdsgiverne forbereder sig og udvælger deres krav til OK25 i denne uges udgave af Fagbevægelsen Uden Filter.