Arbejdsgiverne har svigtet big time - og ingen stiller dem til regnskab

Simon_Pihl_Socialdemokratiet_963px
Simon Pihl Sørensen.
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Klassisk arbejdsmarkedspolitik fylder sjældent meget i valgkampe. Men to sager kom højt på den politiske dagsorden de første dage. Og den står nu 1-1 mellem lønmodtagerne og arbejdsgiverne, skriver A4 Aktuelts arbejdsmarkedspolitiske kommentator.

SYGEPLEJERSKERNE KUNNE ikke ønske sig et bedre opspil til den politiske drøftelse, der kommer efter valget, om mere i løn til social- og sundhedspersonalet.

Et godt gæt er, at det ikke ser helt så rosenrødt ud efter et valg. Men faktum er, at partiledere i første debat onsdag aften stod i kø for at tale den gode sag op og gøre livet rigtigt surt for en kommende finansminister.

LÆS OGSÅ: Analyse: Første store valgdebat satte sygeplejersker og Lars Løkke i en drømmeposition

Så her har én personalegruppe effektivt smidt et tema ind i valgkampen. Det er godt gået. For det er ikke så let midt i en støjende valgkamp. Andre grupper, der mener sig lige så berettiget til et skulderklap og i øvrigt også slås med el- og gasregninger, må dog se misundeligt til.

MEN ARBEJDSGIVERNE KAN OGSÅ. Lige så forudsigeligt som regn i juli var arbejdsgiverorganisationerne ude på valgkampens første dag og råbe mangel på arbejdskraft. Der er ellers indgået en trepartsaftale for netop at imødegå manglen, og beløbsgrænsen for import af udenlandsk arbejdskraft er lige sat ned. Efter en langvarig - nærmest hysterisk - kampagne fra DA's side.

Det, der kan undre, er, at arbejdsgiverne får så let spil med deres eneste tilgang til en løsning: import af arbejdskraft
Simon Pihl, A4 Aktuelts arbejdsmarkedspolitiske kommentator
Simon Pihl, A4 Aktuelts arbejdsmarkedspolitiske kommentator

Og lur mig om ikke arbejdsgiverne igen får held med deres kampagne. Og der er områder, hvor der er mangel på arbejdskraft. Både inden for det offentlige og inden for det private. Det, der kan undre, er, at arbejdsgiverne får så let spil med deres eneste tilgang til en løsning: import af arbejdskraft.

LÆS OGSÅ: Her er fire centrale stridspunkter i valgkampen set fra lønmodtagerens perspektiv

For hvordan er det lige det går med at sikre de unge en praktikplads? Og hvordan er det lige det går med at tage seniorer ind? Svaret er, at det går rigtigt skidt. Tusinder af unge mangler stadig en praktikplads. Seniorer bliver systematisk sorteret fra. Arbejdsgiverne har – selv om der er mange undtagelser – samlet set svigtet big time. Fremfor at samle det unge og ældre guld op, tordner arbejdsgiverne om mangel på arbejdskraft.

Der er intet pres på DI og Dansk Erhverv. I stedet kan man næsten hver morgen være sikker på at møde en overtændt direktør fra de to organisationer i TV2News fortælle om, hvorfor vi skal have mere - billigere - udenlandsk arbejdskraft
Simon Pihl, A4 Aktuelts arbejdsmarkedspolitiske kommentator

DET VIRKELIGT VILDE er, at politikerne ikke går i kødet på arbejdsgiverne og afslører hykleriet.

Hver gang, der tales om at stille krav til arbejdsgiverne om at tage de unge eller ældre ind, ender det nemlig altid i hensigtserklæringer og forblommede planer. Fx kom der en række anbefalinger fra seniortænketanken, der mest af alt lignede en stang slatne vatrondeller. Ingen krav og ingen forpligtelser til arbejdsgiverne. Og man skal år tilbage for at opleve Danmarks største erhvervsorganisation - DI – forsøge sig med en praktikpladskampagne over for medlemsvirksomhederne.

LÆS OGSÅ:  Stort interview: S vil genvinde magten med flere grønne og varme hænder

Der er intet pres på DI og Dansk Erhverv. I stedet kan man næsten hver morgen være sikker på at møde en overtændt direktør fra de to organisationer i TV2News fortælle om, hvorfor vi skal have mere - billigere - udenlandsk arbejdskraft. Selv om beskæftigelsen aldrig har været højere i Danmark.

HVOR VIL DET VÆRE VELGØRENDE, hvis valgkampen på dette område ikke som altid kører på den falske præmis, at alle arbejdsgivere har gjort alt for at sikre arbejdskraften. Det har de ikke. Men det sker næppe, hvis ikke fagforeningerne bliver lige så dygtige til at råbe op som arbejdsgiverne.

DET ER HELT UFATTELIGT så lidt modstand arbejdsgiverorganisationerne får i medierne. Og man skal huske på, at én ting er sikkert: Der bliver ikke tale om en socialdemokratisk etparti-regering. Derfor vil det være helt afgørende for fagbevægelsen at nuancere debatten om arbejdskraft. Ellers vil endnu en nedsat beløbsgrænse med statsgaranti stå i et kommende regeringsgrundlag. 
 
… og hvor svært kan det i øvrigt være? Der er trods alt flere lønmodtagere, der har stemmeret end arbejdsgivere?

BLÅ BOG

Simon Pihl er A4 Aktuelts arbejdsmarkedspolitiske kommentator. Han har mange års erfaring som toprådgiver i fagbevægelsen og som kommunalpolitiker.

Født 1966.

Medlem af kommunalbestyrelsen i Lyngby-Taarbæk for Socialdemokratiet.

Har arbejdet 8 år som rådgiver for 3F-formanden.

Har arbejdet i LO's ledelsekretariat.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR