'Mange frygter, at robotterne kommer og stjæler vores arbejdspladser. Intet kunne være mere forkert'

ClausJensen
Foto: Dansk Metal
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

I sidste uge var jeg til kongres blandt Europas industriansatte. Jeg er selv næstformand for de næsten syv millioner industriteknikere, svejsere, smede og andre medlemmer, der holder dampen oppe i Europas maskinrum på fabrikker over hele vores kontinent. Alle dem, der gennem Europas store eksport er med til at tjene penge hjem til velfærd fra Malta i syd til Finland i nord.

LÆS OGSÅ: Direktør: Giv Arne en robot i stedet for ekstra pension

Derfor ligger det mig meget på sinde, at ikke bare Danmark, men også hele Europa klarer sig godt gennem den aktuelle corona-krise. Politikerne har vist vejen med en ambitiøs genopretning, hvor vi investerer os ud af krisen i stedet for at gå ad sparevejen, som vi fejlagtigt gjorde efter finanskrisen. Men der kommer ingen varig genopretning af Europa, uden at vi bliver langt mere ambitiøse på det digitale område. Det er meget sigende, at vores kongres i sidste uge foregik virtuelt. Virtuelle møder er de færreste efterhånden decideret bange for. Desværre ser vi bare, at mange europæere er bange, når digitaliseringen skal bringes ud i virksomhederne. Det er et kæmpe paradoks. For uden robotter og teknologi så ser det altså sort ud for Europas industri. Lad mig give et par eksempler.

Blandt de lande i verden, som installerer flest robotter, finder vi kun ét europæisk land – Tyskland. Tidligere har analyser vist, at helt op mod en tredjedel af verdens robotter står på kinesiske fabrikker. Og selvom Danmark er i top-3 over de EU-lande, som er mest positive over for robotter, så er det altså under halvdelen af befolkningen i lande som Grækenland, Kroatien og Cypern, som ser fordele ved robotter. Robotter er nærmest blevet et negativt ord på dele af vores kontinent. Mange frygter, at robotterne kommer og stjæler vores arbejdspladser. Intet kunne være mere forkert.

Vi vil ikke konkurrere med resten af verden på at have de laveste lønninger. Til gengæld kan vi konkurrere på at have de klogeste hoveder, de dygtigste hænder og den bedste teknologi
Claus Jensen, forbundsformand i Dansk Metal

I Dansk Metal frygter vi ikke ny teknologi – vi frygter gammel teknologi. Vi vil ikke konkurrere med resten af verden på at have de laveste lønninger. Til gengæld kan vi konkurrere på at have de klogeste hoveder, de dygtigste hænder og den bedste teknologi. Men det kræver, at vi får resten af Europa med på den digitale bølge. Her har vores politikere – og fagforeningsformænd som jeg – et kæmpe ansvar for at afmystificere robotterne. For virkeligheden er, at vi ikke får en god varig genopretning uden at investere meget mere i teknologi. Så risikerer Europas industri at knække i konkurrencen.

LÆS OGSÅ: Rådgivere om robotter i danske virksomheder: Ender ofte med at stå og samle støv

Jeg plejer altid at sige, at projekter kun kan lykkes, hvis vi måler på resultaterne. Så i Dansk Metal har vi en klar opfordring til Europas beslutningstagere. Lad os vedtage en målsætning om, at mindst 45 procent  af europæiske virksomheder skal have en høj score på digitaliseringsindekset. Og lad os samtidig sætte et konkret måltal for, hvor mange robotter der i alt skal stå i europæiske virksomheder i industrien frem mod 2030, og hvor stor en andel af verdens robotter, der skal være på europæiske hænder.

Vi skylder næste generation af danskere og europæere, at vi ikke bare sikrer en god genopretning efter corona – men også, at vi får en varig genopretning, hvor vi ikke skal halse bag kinesere og amerikanere, fordi vi missede chancen for at bringe Europa i den digitale førertrøje. Fremtiden skal også være ”Made in Europe”.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR