David Trads til Mette F.: Værsgo’ - her er 10 kvinder til ministerposter
DET ER SELVFØLGELIG PINLIGT, at statsminister Mette Frederiksens regering er så mandsdomineret – og at kønsfordelingen derfor er så skæv:
14 mænd og 6 kvinder.
Alle de lande, vi normalt sammenligner os med, har gjort op med den slags:
I Sverige og Finland er der henholdsvis 12 og 10 kvinder over for 11 og 9 mænd. I Norge og Holland er der henholdsvis 9 og 14 kvinder mod 10 og 15 mandlige ministre. I USA (!) er der halvt af hver. Kun Østeuropa har skævere kønsfordeling end Danmark.
De fire, som statsministeren forfremmede ved den seneste rokade er, ja, ikke bare alle mænd, nej, de er også alle sammen jævnaldrende lige omkring 40 år og karrierepolitikere
David Trads, politisk kommentator
Og, som Elisabet Svane, Politikens analytiker, skrev forleden, så er kønsfordelingen i Frederiksens regering kun blevet værre: Først var der syv kvinder, nu er der seks; først havde de syv kvinder bedre ressortfordeling, nu har de mistet indflydelse.
De fire, som statsministeren forfremmede ved den seneste rokade – Mathias Tesfaye, Kaare Dybvad Bek, Christian Rabjerg Madsen, Rasmus Stoklund – er, ja, ikke bare alle mænd, nej, de er også alle sammen jævnaldrende lige omkring 40 år og karrierepolitikere.
Da Frederiksen efterfølgende blev spurgt – på mange forskellige måder – om, hvorfor hun ikke udpegede flere kvinder, gik der ærligt talt uld i mund i hendes udsagn: ’Vi er ikke i mål,’ som hun sagde på syv forskellige måder. Det tør nok siges. Langtfra endda.
FOR AT HJÆLPE STATSMINISTEREN med mulige navne bad jeg mine følgere på Twitter melde ind med kompetente personer fra politik, erhvervsliv, organisatoner, det offentlige. Det kom der virkeligt mange gode bud ud af – og her, værsgo’ Mette, er bare ti af de navne, som er interessante og indlysende kompetente:
Lotte Bundsgaard, 49 år, journalist og redaktør i TV2. Bundsgaard var i 1990’erne og 2000’erne en lysende stjerne i S – blandt andet en stærk politisk ordfører og kortvarigt minister i Nyrup-regeringen. Forlod i 2008 politik for at blive journalist.
Sofie Holm Andersen, 33 år, cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, tidligere økonom hos Det Økonomiske Råd. Hun er højtkvalificeret fagligt. Hendes offentlige optrædener på for eksempel tv viser, at hun også er en stærk kommunikator.
Ida Auken, 44 år, folketingsmedlem. Auken har selvsagt det handicap, at hun tidligere har repræsenteret SF og De Radikale, men stemmeslugeren virker hjemme i S-gruppen. Hun appellerer til storby-vælgere, har ministererfaring og er en politisk urkraft.
Hvem skal så ud af mændene for at give plads? Det finder statsministeren nok ud af
David Trads, politisk kommentator
Annette Lind, 52 år, folketingsmedlem. Lind, stemmesluger fra Vestjylland, var dybt skuffet, da hun ikke blev minister i 2019. I dag må hun være vred. Åbenlys kapacitet på uddannelse, hvor hun som lærer og leder har sin baggrund, men stærk på flere felter.
Marie Stærke, 42 år, borgmester i Køge og partiets næstformand. Stærke er et kommunalpolitisk kraftværk, som naturligt trådte til, da Frank Jensen blev gået. Ved valget i 2021, som var dårligt for S, fik partiet og Stærke solide valg i Køge.
Yildiz Akdogan, 49 år, byrådsmedlem i København, forkvinde i Kvinderådet. Akdogan, tidligere MF’er, var ofte i opposition til partiets nye udlændingepolitik, hvilket hun blev straffet for. Hun er til gengæld en stjerne som kæmper for kvinderettigheder.
Winnie Grosbøll, 45 år, direktør for Friluftsrådet. Grosbøll var mangeårig, ekstrem populær borgmester på Bornholm. Hun bragede igennem på den nationale scene som en af landets mest citerede politikere. Klart et scoop, hvis hun kunne lokkes tilbage i politik.
Pia Gjellerup, 62 år, i dag leder af Center for Offentlig Innovation. Gjellerup var en magtfaktor i især Nyrup-årene, hvor hun blandt andet blev landets første kvindelige finansminister. Da hun gik, smækkede hun aldrig med dørene. Solid, erfaren politiker.
Christina Krzyrosiak Hansen, 29 år, borgmester i Holbæk. Åbenlyst et af partiets største talenter, som har vendt sin kommune fra problemer til fremgang. Har allerede flere års borgmestererfaring, ekstrem populær lokalt. Hun vil træde ind på den helt store scene.
Pernille Blach Hansen, 48 år, regionsdirektør i Region Midtjylland. Blach Hansen var markant politisk ordfører for Nyrup, men forlod i 2000’erne politik. Siden har hun haft fornem karriere som direktør i Grundfos, Lego og nu regionen. Fremragende baggrund.
LÆS OGSÅ: Over halvdelen af kvinderne i kommunalpolitik har oplevet forskelsbehandling, fordi de er kvinder
Listen er langt fra – det giver sig selv – endegyldig. Mange flere og mange andre er selvsagt lige så kvalificerede. Hvem skal så ud af mændene for at give plads? Det finder statsministeren nok ud af.