Erhvervslivets top i fælles opråb: Genoptag forhandlinger om udenlandsk arbejdskraft
Dansk erhvervslivs absolutte top har kastet sig ud i et angreb på den politiske aftale for udenlandsk arbejdskraft, som regeringen præsenterede for to uger siden, efter at blå blok havde forladt forhandlingerne.
Det skriver Berlingske.
Opråbet kommer fra topcheferne fra Dansk Erhverv, Dansk Industri og Dansk Arbejdsgiverforening. De mener, at aftalen øger arbejdsudbuddet utilstrækkeligt, og de vil have parterne tilbage til forhandlingsbordet.
I regeringens aftale bliver beløbet, udlændinge skal tjene for at kunne komme til Danmark, sænket i to år. Der må højst komme 10.000 personer ind på ordningen, og de må højst være her i fem år.
Ordningen suspenderes i øvrigt, hvis ledigheden stiger til mere end 3,75 procent.
Blå blok har fremlagt deres eget forslag. Her må udenlandske medarbejdere være her i syv år, og ordningen suspenderes først ved en ledighed på 4,5 procent. Men Danmark skal ifølge dem ikke tage arbejdende ind fra Mellemøsten og Nordafrika.
De tre erhvervsorganisationer foreslår et kompromis, der holder fast i blå bloks krav om en ledighedsgrænse på 4,5 procent. Til gengæld skal kravet vedrørende Nordafrika og Mellemøsten skrottes, og ordningen skal gøres permanent.
- Vi er meget optaget af at finde løsninger på et alvorligt problem. På tusindvis af arbejdspladser står man og mangler hænder og hoveder lige nu.
- Det er et voksende problem, som truer med at ødelægge den danske velstand, siger direktør i Dansk Industri Lars Sandahl Sørensen til Ritzau.
Regeringen har lavet aftalen med De Radikale, Dansk Folkeparti, SF og Kristendemokraterne. Men Dansk Folkeparti står uden for delelementet om udenlandsk arbejdskraft.
Derfor er der ikke flertal for hverken regeringens eller blå bloks alternative forslag.
Regeringen står dog fast på, at forhandlingerne om at sikre mere arbejdskraft er afsluttet.
- Finansministeren har afsluttet forhandlingerne, og det er jeg totalt enig i, siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til Berlingske.
Lars Sandahl Sørensen håber på, at regeringen alligevel vil bryde den fastlåste situation og genåbne forhandlingerne.
- Vores forslag består af en kombination af begge forslag. Det er et råb om hjælp, fordi vi kan se, at de problemer, vi står med lige nu, kun bliver større.
Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen, håber, at regeringen på baggrund af erhvervslivets opråb vil invitere til nye forhandlinger.
Partiet er dog ikke umiddelbart indstillet på at slække på kravet om at holde dørene lukket for arbejdskraft fra Mellemøsten og Nordafrika.
- Vi har i vores forslag åbnet for, at potentielt set flere end fire milliarder mennesker kan komme til Danmark og arbejde. Det er mere end rigeligt, siger han til Ritzau.
/ritzau/