Fagbevægelsen advarer mod sænket beløbsgrænse: Vil udsætte danske lønmodtagere for 'urimeligt lønpres'
- Det vil udsætte flere hundredtusinder helt almindelige danske lønmodtagere for et helt urimeligt lønpres.
Sådan lyder advarslen i Jyllands-Posten fra formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) Lizette Risgaard.
LÆS OGSÅ: Erhvervsliv: Mette Frederiksen ignorerer kæmpe problem på det danske arbejdsmarked
FH-formanden mener, at op mod 400.000 danskere, som tjener et sted mellem 30.000 og 37.000 kroner om måneden, vil blive presset på lønnen, hvis Folketinget vælger at sænke den såkaldte beløbsgrænse. Den afgør, hvor meget udlændinge fra lande uden for EU skal tjene for at få adgang til det danske arbejdsmarked.
Den nuværende beløbsgrænse ligger på 37.083 kroner om måneden inklusiv pension og feriepenge, men arbejdsgiverne og oppositionen ønsker den sænket til 30.000 kroner. Men Lizette Risgaard peger på, at eksempelvis et job som renovationsmedarbejder giver en gennemsnitlig månedsløn på 31.449 kroner. Samtidig fremhæver hun, at en række faglærte lønninger allerede ligger over den nuværende beløbsgrænse. Eksempelvis tjener en VVS'er ifølge FH i gennemsnit 40.342 kroner om måneden.
Lizette Risgaard understreger, at hun ikke er imod udenlandsk arbejdskraft, og hun er klar til at tale om at sætte flere fag på de såkaldte positivlister, der giver arbejdsgiverne mulighed for at hente arbejdskraft fra hele verden, så længe jobbet er inden for stillingskategorierne på listen og arbejdsgiverne overholder en række krav som eksempelvis 'sædvanlig' løn.
Hos Dansk Arbejdsgiverforening (DA) afviser man fagbevægelsens bekymringer om en sænket beløbsgrænse.
- Det er jo ikke sådan, at man bare kan ansætte hvem som helst til hvad som helst. Jeg ved godt, at der også nogle steder i vores kreds kan herske den misforståelse, at man så kan få f.eks. it-medarbejdere billigere, hvis beløbsgrænsen sænkes. Sådan er det ikke. Du skal stadig lønne dine udenlandske medarbejdere, som du lønner de danske ansatte på din virksomhed, siger vicedirektør i DA, Erik Simonsen, til Jyllands-Posten.
Lige nu forhandler arbejdsmarkedets parter om en trepartsaftale, der skal forsøge at afhjælpe problemet med manglende hænder på det danske arbejdsmarked. Den forventes at lande inden for de kommende dage.
LÆS OGSÅ: Virksomheder må vente længe på arbejdstilladelser til faglærte