Forbundsformænd: Dette må ikke glemmes i debatten om mangel på arbejdskraft

20210324-112412-L-1920x1280we
De seks forbundsformænd ser meget alvorligt på, at der om ni år vil mangle op imod 100.000 faglærte. (Arkivfoto) Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Er der mangel på arbejdskraft eller mangel på kvalifikationer? spørger seks forbundsformænd i et fælles debatindlæg.

Der mangler vigtigte pointer i den debat, der lige nu hersker om mangel på arbejdskraft i Danmark.

Sådan lyder det fra seks forbundsformænd i et fælles debatindlæg i Jyllands-Posten.

LÆS OGSÅ: Endnu en branche i opråb: Vi mangler hænder!

Henrik W. Petersen (Blik & Rør), John Nielsen (Serviceforbundet), Claus Jensen (Dansk Metal), Tonny Olsen (Malerforbundet), Jørgen Juul Rasmussen (Dansk El-Forbund) og Per Christensen (3F) peger på, at mange a-kasser fortsat har flere ledige, og de mener derfor, at udfordringen især skal findes i, om de rette kvalifikationer findes på de rigtige steder. Her melder de sig klar til konstruktiv dialog med arbejdsgiverne i forhold til at undgå eventuelle flaskehalse for bestemte faggrupper og områder i landet.

De seks forbundsformænd ser meget alvorligt på, at der om ni år vil mangle op imod 100.000 faglærte i Danmark og fremhæver forskellige indgange til at løse problemet. Det gælder blandt andet den nye politiske aftale, der giver mulighed for forhøjet løntilskud til ansættelser og bedre mulighed for opkvalificering. Derudover mener de også, at det er oplagt at tage fat på fødekæden til faglærte medarbejdere. Her er det nødvendigt at sikre praktikpladser og bedre arbejdsmiljø for at undgå, at de unge på erhvervsuddannelserne dropper ud eller skifter branche efter få år, lyder det.

Forbundsformændene peger også på socialt ansvarlige virksomheders mulighed for at hente faglært, udenlandsk arbejdskraft til landet via den såkaldte positivliste. Og det er godt, så længe de bliver ansat på danske løn- og arbejdsvilkår, lyder det fra de seks skribenter, der dog i samme omgang kommer med en advarsel:

- Vi vil advare kraftigt imod, at f.eks. byggevirksomheders udfordringer med at få medarbejdere med de rette kompentencer bliver misbrugt til lempelser af adgangen for udenlandsk arbejdskraft.

LÆS OGSÅ: Rekordmange udlændinge arbejder i Danmark

GDPR