Nyt job, ny bolig eller nygift? Få styr på pensionen

Jobopslag_i_vindue_mand_Linda_Kastrup_Ritzau_Scanpix
Det er højsæson for både jobskifte, bryllup og flytninger. Derfor er det vigtigt at tjekke sin pension. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Denne tid er højsæson for jobskift, flytninger og bryllupper herhjemme. Det er vigtigt at tjekke pensionen i forbindelse med den slags store ændringer i livet, lyder det fra Anne-Louise Lindkvist, markeds- og kunderådgivningschef i Sampension.

MANGE DANSKERE HAR efter sommerferien travlt med at finde sig til rette på en ny arbejdsplads, i en ny bolig eller med en ny ægtefælle. Denne tid på året er nemlig højsæson for jobskift, flytninger og vielser herhjemme.

At starte i nyt job, flytte eller blive gift er store begivenheder, hvor det givetvis er de færreste, som skænker deres pensionsordning ret mange tanker. Alligevel er det vigtigt at bruge lidt tid på at tjekke pensionen i forbindelse med den slags store ændringer i livet.

HVIS MAN HAR FÅET NYT ARBEJDE, er det en god idé med et pensionstjek. For et nyt job kan samtidig betyde, at man får pensionsordning i et andet selskab end det hidtidige. Og hvis man på den måde har pensioner i flere selskaber, betaler man også omkostninger flere steder. Her skal man undersøge, om man med fordel kan samle pensionerne i ét selskab og dermed spare omkostninger, så der på den måde bliver mere at leve for i sidste ende som pensionist.

LÆS OGSÅ: Jobskifte er bedste mulighed for lønstigning

Beregninger fra Sampension viser, at hvis man f.eks. sparer 1.500 kr. i administrationsomkostninger om året ved at samle sine pensionsordninger som 25-årig, får man 74.000 kr. ekstra opsparing ved pensionering. Hvis man er 35 år, får man 52.000 kr. ekstra opsparing ved pensionering, mens gevinsten ved at samle pensionerne som hhv. 45-årig og 55-årig er på 34.000 kr. og 18.000 kr.

HVIS MAN ER BLEVET GIFT, er der også al mulig grund til at gennemgå pensionen og forsikringerne. For som nygift får man typisk nogle andre økonomiske muligheder og behov, som man ikke nødvendigvis tænker over, hverken før eller efter brylluppet. F.eks. bør man kigge på forsikringerne i pensionsordningen og sikre sig, at man er godt dækket og f.eks. kan blive boende i boligen, hvis uheldet er ude, og den ene ægtefælle eksempelvis bliver alvorligt syg og ikke kan arbejde mere.

LÆS OGSÅ: Skilsmisse ender i mareridt: Kvinde betaler for eks-mandens pension

Samtidig er det vigtigt at være opmærksom på, at ægteskab automatisk giver ægteparret fælleseje, men at arvereglerne ikke omfatter pensionsordningen og de tilhørende forsikringsdækninger. Og så bør man sikre sig, at der er styr på den eller de såkaldt begunstigede – altså at det er den eller de rigtige personer, der står til at få udbetalt pengene fra pensionsordningen, hvis man dør.

ENDELIG KAN MAN også med fordel tjekke pensionsordningen, hvis man er flyttet. Hvis man f.eks. flytter til en dyrere bolig, er der grund til at overveje, om forsikringsdækningerne skal hæves, så der er råd til at blive i boligen, hvis uheldet er ude. Og omvendt hvis man flytter til en billigere bolig, hvor man skal overveje, om der måske skal skrues lidt ned for forsikringerne, så der i stedet indbetales mere på pensionsopsparingen.

GDPR