Overblik: Her er kommunalvalgets brændpunkter

20211103-164812-L-1920x1280we
Valgkampen er i fuld gang rundt om i landets kommuner. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Enhedslisten håber på første borgmesterpost, og vragede kandidater kæmper for at beholde job.

16. november er det valgdag, og vælgerne skal sammensætte 98 nye byråd og kommunalbestyrelser.

Her er 10 af de mest spændende valg, hvor resultatet vil blive fulgt med særlig opmærksomhed.

1. BORNHOLM: En meningsmåling i oktober har vendt grundigt op og ned på det politiske styrkeforhold på klippeøen, hvor der nu tales om, at Enhedslisten kan få sin første borgmesterpost. Holder målingen helt ind i stemmeboksene, kan det blive viceborgmester Morten Riis, der overtager efter S-veteranen Thomas Thors. Sidstnævnte afløste i januar den populære Winni Grosbøll (S), der efter 11 år i spidsen for økommunen fik en stilling som direktør i Friluftsrådet.

2. KØBENHAVN: Også i landets hovedstad gør Enhedslisten sig forhåbninger om en valgsejr med advokat og tidligere folketingsmedlem Line Barfod, 57, i spidsen. København har haft en socialdemokratisk overborgmester, siden posten blev skabt i 1938, og helt tilbage til 1909 har Socialdemokratiet haft flest mandater af alle i Københavns Borgerrepræsentation, der tæller 55 folkevalgte politikere. 47-årige Sophie Hæstorp Andersen, tidligere folketingsmedlem og formand for Region Hovedstaden, er Socialdemokratiets nye spidskandidat og umiddelbart også favorit til overborgmesterposten.

3. FREDERIKSBERG: Vælgerne var for fire år siden under 200 stemmer fra at skifte det nu 112 år gamle konservative bystyre ud, men med støtte fra Liberal Alliance og Venstre formåede den daværende borgmester, Jørgen Glenthøj (K), at beholde sin post med 13 mandater mod 12. Siden har Glenthøj overladt styringen til 34-årige Simon Aggesen, og politiske kommentatorer spekulerer igen på, om den konservative højborg står for fald. Både De Radikales Lone Loklindt, Michael Vindfeldt fra Socialdemokratiet og Jan E. Jørgensen fra Venstre udfordrer borgmesteren.

4. ISHØJ: Vestegnskommunen er normalt en ekspeditionssag, når det gælder kommunalvalg: Over halvdelen af vælgerne stemmer på Socialdemokratiet, og det betyder absolut flertal i byrådet. Sådan har det været ved hvert eneste valg siden 1985, men sidste år begyndte en politisk lavine at rulle, da den nu 75-årige borgmester, Ole Bjørstorp (S), blev vraget som spidskandidat til fordel for Merete Amdisen. Bjørstorp meldte sig ud af Socialdemokratiet og trak flere byrådsmedlemmer med sig til sin nye lokalliste, Ishøjlisten, hvorfra han udfordrer sit gamle parti.

5. TØNDER: Også her blev den siddende borgmester, Henrik Frandsen (V), vraget som spidskandidat, hvorefter han stiftede Tønder Listen. Frandsen skal kæmpe om stemmerne mod blandt andre den nye borgmesterkandidat i Venstre, Martin Iversen. Ifølge JydskeVestkysten har 11 af de 35 kandidater, der opstillede for Venstre i 2017, vendt partiet ryggen. Og de tegnede sig tilsammen for mere end halvdelen af alle stemmer på Venstre for fire år siden.

6. FREDERICIA: Gav i 2017 en jordskredssejr til Socialdemokratiet og borgmester Jacob Bjerregaard, som fik 13 af 21 mandater i byrådet og absolut flertal. Valgsejren var så overbevisende, at der kun blev plads til tre andre partier, og 9574 vælgere stemte personligt på den populære borgmester i Fredericia, der for knap 400 år siden blev grundlagt som en fæstning. Jordskred er i og for sig et dækkende udtryk for de begivenheder, der siden seneste valg har udspillet sig i fæstningsbyen, for riget er i den grad faldet sammen omkring bykongen, der ikke længere sidder på tronen. Borgmesterens fald er en historie om farlige forbindelser, magtmisbrug og en byggegrund med havudsigt, som Berlingske beskrev den i marts i år. Flere dele af sagen, som ifølge kommunalforsker Roger Buch har potentiale til at blive en af de største kommunale skandaler nogensinde, er under efterforskning af politiet. Borgmesteren forlod sit job i december 2020, og dagen efter bragte Ekstra Bladet den første af mange kritiske artikler om Jacob Bjerregaard og Fredericia Kommune. Jacob Bjerregaards afløser er Steen Wrist, som blev borgmester 1. januar 2021. Han er 40 år og har været medlem af byrådet i otte år.

7. KOLDING: Er det nærmeste, vi kommer et "præsidentvalg" i denne omgang, konstaterer chefredaktør for NB-Medier Arne Ullum. Hovedpersonerne på den politiske scene i den sydjyske kommune er de to eksministre Villy Søvndal (SF) og Eva Kjer Hansen (V), der begge har lagt billet ind på at afløse Venstres Jørn Pedersen. Han kom til i 2010, efter at Socialdemokratiet havde styret kommunen siden 1962. Venstre fik absolut flertal i 2017, så Eva Kjer Hansen står selvsagt med de bedste kort på hånden, mens tidligere udenrigsminister og SF-formand Villy Søvndal kun har to mandater i ryggen. Kolding er dog Søvndals hjemmebane, mens Eva Kjer Hansen først flyttede til kommunen sidste år for at være klar til valget. Det er også værd at lægge mærke til, at den afgående borgmester ikke ønskede at bakke op om Eva Kjer Hansen som ny spidskandidat, men foretrak en kandidat med lokal forankring.

8. SØNDERBORG: Skiller sig ud ved at have en socialdemokratisk borgmester i et område, der ellers er farvet blåt for Venstre. Nu prøver sidstnævnte at sætte et hårdt angreb ind med den tidligere minister Ellen Trane Nørby (V), men bortset fra det velkendte navn har hun næsten alle odds imod sig. Kun én gang i nyere tid - i den gamle Sønderborg Kommune - har der været en Venstre-borgmester, og Socialdemokratiet har aldrig stået stærkere end nu med 15 mandater. Det er kun et enkelt fra absolut flertal. Borgmester Erik Lauritzen (S) fik 8024 personlige stemmer i 2017, og en nylig meningsmåling giver ham markant opbakning. En outsider til borgmesterposten er 1. viceborgmester Stephan Kleinschmidt fra Slesvigsk Parti, som fik et forrygende valg senest ved at gå fra to til fem mandater.

9. SLAGELSE: Stod i 2017 for den mest overraskende konstituering efter et tæt valg: Socialdemokraten John Dyrby Paulsen og Villum Christensen fra Liberal Alliance aftalte at dele borgmesterposten imellem sig med to år til hver. Aftalen blev aldrig gennemført, for i sommeren 2019 udsendte de to politikere en pressemeddelelse, hvori det hed, at John Dyrby Paulsen fortsatte som borgmester valgperioden ud, og at Villum Christensen forblev 1. viceborgmester. Valgperioden har budt på ophedede debatter om kommunens økonomi, og det kan igen blive en tæt opløbskamp i Slagelse, hvor tidligere valg har været afgjort med ganske få stemmer. Venstres nye borgmesterkandidat, Knud Vincents, der er landmand og har siddet otte år i byrådet, går benhårdt efter at afløse John Dyrby Paulsen.

10. REBILD: Her har Leon Sebbelin regeret siden 2014 som De Radikales eneste borgmester, og han skal forsøge at få sin tredje periode for bordenden i byrådet, der ofte har budt på et kludetæppe af partier og lokallister. Ti grupperinger i forrige valgperiode blev dog reduceret til seks i 2017, men denne valgperiode har vanen tro budt på flere partiskift. Leon Sebbelin formåede for fire år siden at holde fast i sin borgmesterpost, selv om De Radikale kun fik lidt over ti procent af stemmerne, og fire andre partier blev større.

/ritzau/

GDPR