Minimumsnormeringer: Støttepartier frygter at frikommuner fritages

20210712-092346-2-1600x1066we
For fire måneder siden vedtog et bredt flertal i Folketinget, at der skal være minimum én voksen per tre børn i vuggestuerne og minimum én voksen per seks børn i børnehaverne. (Arkivfoto) Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Støttepartier står fast på, at kravet om minimumsnormeringer skal gælde trods forsøg på afbureaukratisering.

Både støttepartier, pædagoger og forældre er begyndt at frygte, at regeringen vil give nogle kommuner mulighed for at slippe uden om at indføre minimumsnormeringer i børnehaver og vuggestuer.

Det skriver Avisen Danmark på dagen, hvor parterne er indkaldt til første forhandlingsmøde om velfærdsaftaler på dagtilbudsområdet.

Avisen Danmark er i besiddelse af et bilag til forhandlingerne.

Og i regeringens forslag til, hvilke regler der stadig skal gælde for kommuner og dagtilbud, når alt unødigt bureaukrati er skåret fra, står der intet om minimumsnormeringer.

Det gør støttepartierne nervøse. Både SF og De Radikale siger til Avisen Danmark, at de vil stå fast på, at minimumsnormeringer skal være en del af aftalen.

Men børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil ikke overfor Avisen Danmark gå i detaljer med, hvorfor minimumsnormeringer ikke er nævnt i regeringens forslag.

- Men helt overordnet skal man passe på med at opstille for mange krav, hvis man samtidig ønsker at give kommunerne mest mulig frihed og styrke tilliden til dem, der løser tingene i praksis, skriver ministeren i en skriftlig kommentar til Avisen Danmark.

Lovbundne minimumsnormeringer er en central del af forståelsespapiret mellem regeringen og støttepartierne.

Og for fire måneder siden vedtog et bredt flertal af Folketinget loven, som betyder, at der skal være minimum én voksen per tre børn i vuggestuerne og minimum én voksen per seks børn i børnehaverne.

Loven træder i kraft i 2024.

Fra pædagogernes fagforening, Bupl, og Forældrenes Landsorganisation, FOLA, lyder det samstemmigt, at frikommuneforsøg ikke skal pille ved minimumsnormeringer.

- Den rettighed kan vi ikke acceptere, at man giver køb på. Derfor forventer jeg, at minimumsnormeringerne bliver tilføjet som hegnspæl for kommuner, der vil have frihed på børneområdet, siger Elisa Rimpler, formand for Bupl, i en skriftelig kommentar til Ritzau.

Signe Nielsen, som er formand for FOLA, kalder det "et kæmpe svigt af både børn og forældre", hvis regeringen giver kommunerne en kattelem.

Allerede nu har syv kommuner indgået en såkaldt "velfærdsaftale" med regeringen. Det skete i efteråret 2020 med virkning fra 2021.

Helsingør og Rebild Kommuner har haft frihed på daginstitutionsområdet.

Regeringen foreslår, at andre kommuner, der vil have frihed på daginstitutionsområdet, skal efterleve de nuværende krav fra netop de to kommuner.

/ritzau/

GDPR