Sygeplejersker i hovedstaden opsiger aftale om frivillige ekstravagter

20210907-082947-L-1920x1280we
Sygeplejerskerne i Region Hovedstaden har fra udgangen af januar opsagt aftalen om frivilligt at tage ekstravagter, da de ikke mener, der løser de grundlæggende udfordringer, der er i sundhedsvæsnet. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
I Region Hovedstaden har sygeplejerskerne opsagt aftalen om frivilligt at tage ekstravagter. Danske patienter frygter, at patienterne bliver taberne, mens formanden for Kreds Hovedstaden i Dansk Sygeplejeråd kalder det en lappeløsning, at sygeplejerskerne har arbejdet ekstra.

I fredags opsagde sygeplejerskerne i Region Midtjylland aftalen om, at sygeplejerskerne frivilligt kan tage ekstra vagter - de såkaldte FEA-vagter - til et højere tillæg. Begrundelsen var, at det er en stopklods for en større lønmæssig anerkendelse. Nu er turen så kommet til Region Hovedstaden, hvor aftalen om frivillige ekstravagter er opsagt med virkning fra udgangen af januar.  

Kristina Robin er formand for Dansk Sygeplejeråd i Kreds Hovedstaden og forklarer i dagens Berlingske opsigelsen med, at det ekstra arbejde ikke løser de grundlæggende udfordringer, der er i sundhedvæsnet og uddyber: 

- Sundhedsvæsenet hænger kun sammen, fordi sygeplejerskerne tager ekstra arbejde. Når vi står med den her mangel på sygeplejersker, skal der findes nogle andre løsninger end ekstra arbejde. Lige nu ser vi det som en lappeløsning, at sygeplejersker arbejder ekstra. Vi er nødt til at finde nogle langtidsholdbare løsninger.

Danske Patienter frygter for patienterne

I kølvandet på sygeplejerskekonflikten blev der nedsat en lønstrukturkomité, der skal granske lønnen i relevante offentlige sektorer. Hos Danske Patienter mener formand, Klaus Lunding, ikke, at sundhedsvæsnet kan holde til at vente på, at komitéen bliver færdig med sin granskning og appellerer i stedet til politikerne om at gøre noget. Ellers bliver det patienterne, der bliver taberne, forklarer han til Berlingske

Hos Region Hovedstaden kalder man den nuværende aftale for "god og balanceret" og slår fast, at den ikke har til hensigt at løse de grundlæggende udfordinger, der måtte være i sundhedssystemet. Det skriver Kirstine Vestergård Nielsen, direktør for Center for HR og Uddannelse, i en mail til Berlingske og forklarer, at der er tale om arbejde, der ikke kan pålægges, men accepteres frivlligt.

GDPR