Arbejdsmarkedsråd: Vores indsats ved lukning af Danish Crown-slagteri beviser vores værd

20141009-182327-A-1920x1277web
Et bevis på, at samarbejdet i RAR Nordjylland har skabt værdi, var ved varslingen om afskedigelser på Danish Crowns slagteri i Sæby, skriver rådsmedlemmerne. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

EKSPERTGRUPPEN FOR fremtidens beskæftigelsesindsats har i sin nyligt aflagte rapport anbefalet, at Regeringen nedlægger De Regionale Arbejdsmarkedsråd, idet man anbefaler at forenkle den regionale styring og organisering af beskæftigelsesindsatsen.

Nedlæggelsen af RAR vil gøre op med den lokale forankring i beskæftigelsesindsatsen, hvor dialog mellem arbejdsmarkedets parter har været grundlaget for at sikre kvalificeret arbejdskraft på det rette tidspunkt med de rette kompetencer.

LÆS OGSÅ: Regeringens spareiver rammer centrale råd: ”Det er et helt unødvendigt og uforståeligt angreb på den danske model”

Det handler om at kende det arbejdsmarked, der er der, hvor virksomhederne ligger, og da mange danskere pendler på arbejde, så kan det ikke gøres til en udelukkende lokal eller kommunal opgave, da arbejdsmarkedets strukturer er tegnet af rigtig mange mennesker, som pendler på arbejde.

Beskæftigelsesområdet er et område, hvor der er brug for nogle rammer, hvor arbejdsgivere og arbejdstagere kan have en dialog om udfordringerne på det regionalt forankrede arbejdsmarked, og hvor man kan sætte initiativer i værk, som dækker på tværs af kommunegrænser. Det kan ikke klares lokalt, for arbejdsmarkedet ikke er lokalt – men derimod regionalt og internationalt.

DET GODE EKSEMPEL på samarbejdet, når det virkelig skaber værdi, var, da RAR Nordjylland modtog varsling om afskedigelser på Danish Crowns slagteri i Sæby. Her satte man en omfattende indsats i gang, og her må det understreges, at samarbejdet mellem netop Danish Crown, de faglige organisationer, jobcentrene og uddannelsesinstitutioner har været afgørende for, at de 800 opsagte medarbejdere kom videre. 

LÆS OGSÅ: Mobilt jobcenter og krisemøde: Borgmester havde skuffeplan klar, da hun fik uventet besked om 800 fyringer

Det er en stor koordineringsopgave, når der i dette tilfælde afholdes jobmesse for regionens andre virksomheder, og intern jobmesse i Danish Crown, samtidig med at man også afviklede en uddannelses-og opkvalificeringsmesse.

Dette kan man ikke gøre alene og indenfor kommunegrænserne. Det er der RAR Nordjylland har sin helt store styrke, idet der er kontaktflader til arbejdsmarkedets parter, kommunerne og uddannelsesinstitutionerne – og man koordinerer på tværs af regionen; og kan dermed også hjælpe virksomhederne med at få den arbejdskraft de mangler.

En nedlæggelse af RAR vil skade det gode samarbejde, og der er en oprigtig bekymring for, at det ved en sådan nedlæggelse vil blive svære at sikre den kvalificerede arbejdskraft, som vi alle er så afhængige af i de kommende år. Vi tror på den lokale forankring i RAR Nordjylland, for det er her værdien skabes.

Det er her arbejdsmarkedet udvikles.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR