Pernille Vermund: Ingen har brug for jobcentrene - hverken de ansatte, de arbejdsparate eller de syge
I DISSE DAGE DISKUTERER POLITIKERNE igen fremtidens jobcentre i anledning af, at regeringen vil spare i den kommunale beskæftigelsesindsats. Her er mit og Nye Borgerliges svar: Nedlæg jobcentrene! De skal slet ikke være en del af den fremtidige beskæftigelsesindsats.
Temadebat: Fremtidens jobcentre
Debatten om fremtidens jobcentre har fået ny luft under vingerne den seneste tid. Arne-pensionen skal finansieres med 1,1 milliarder kroner fra den kommunale beskæftigelsesindsats, manglen på arbejdskraft er akut, ligesom regeringens reformudspil kan få konsekvenser for, hvilke opgaver jobcentrene fremover skal løse.
Men skal jobcentrenes rolle nytænkes? Og i så fald hvordan? Det har A4 Beskæftigelse spurgt en række aktører om.
Deltagere i debatserien:
Karina Sørensen, beskæftigelsesfaglig medarbejder i Viborg
Niels Flemming Hansen, beskæftigelsesordfører Det Konservative Folkeparti
Jakob Bigum, landsformand for Foreningen af Socialchefer i Danmark
Pernille Vermund, formand Nye Borgerlige
Mads Bilstrup, formand Dansk Socialrådgiverforening
Lene Roed, formand HK Kommunal
Henrik Møller, beskæftigelsesordfører Socialdemokratiet
Torsten Gejl, politisk ordfører Alternativet
Merete Monrad, lektor og forsker Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, AAU
Victoria Velasquez, beskæftigelsesordfører Enhedslisten
Sjældent har det været mere oplagt at gentage dette, som fra begyndelsen har været en central politisk prioritering for mig og Nye Borgerlige. Det skyldes, at det mere end nogensinde står klart, at ingen har brug for jobcentrene. Ingen. Hverken de ansatte, de arbejdsparate eller de syge og nedslidte.
Hvis vi nedlagde jobcentrene, ville vi spare 8-10 milliarder om året – 5 milliarder alene i administration
Pernille Vermund, formand Nye Borgerlige
For det første mangler virksomhederne arbejdskraft. Der er god mulighed for både arbejdsløse og ansatte på jobcentrene til at finde sig gode og produktive jobs i det private. Der, hvor manglen på arbejdskraft gør ondt, er blandt andet på restauranter og caféer, chaufførstillinger, lagerstillinger men også akademikere er der mangel på – blandt andet i byggebranchen, som jeg selv kommer fra.
LÆS OGSÅ: Københavnske jobcentre er bedre end deres rygte, men én gruppe skiller sig ud
Jeg hører fra mange desperate håndværkere og virksomhedsejere, at de ofte må sige nej til nye opgaver. Samtidig har vi ansat en hær af djøf'ere og akademikere til at bemande kommunernes jobcentre. 12.000 mennesker, har man tidligere talt dem til. Her er tale om veluddannede, fornuftige mennesker i tusindtal. Præcis den arbejdskraft, som erhvervslivet står og mangler.
Hvor mange penge bruger vi ikke på at vride 2-5 timer ud af de her mennesker. Lad os dog frigøre dem og deres sagsbehandlere fra dette politiske vanvidsprojekt.
Pernille Vermund, formand Nye Borgerlige
I STEDET BRUGER DE NU deres tid på at overvåge og fastholde nogle af samfundets svageste i oftest udsigtsløse aktiveringsforløb. Hvor mange penge bruger vi ikke på at vride 2-5 timer ud af de her mennesker. Lad os dog frigøre dem og deres sagsbehandlere fra dette politiske vanvidsprojekt.
Syge og nedslidte skal slet ikke være i systemet. Det giver ikke mening at forsøge at presse 2-5 timers arbejde ud af nedslidte og syge mennesker. Syge og nedslidte hører til i sundhedsvæsenet. De skal have hjælp og i behandling, og de skal hurtigt kunne tilbydes en midlertidig førtidspension.
Hvis vi nedlagde jobcentrene, ville vi spare 8-10 milliarder om året – 5 milliarder alene i administration. Samtidig ville vi frigøre en hær af mennesker til at tage gode produktive job i det private. Vi har ikke brug for kommunale jobcentre eller den 29.000 sider lange lov om aktiv beskæftigelsesindsats.
LÆS OGSÅ: Pernille Vermund: Afskaf jobcentrene
Hvad om politikerne trak sig tilbage, og i stedet for at kontrollere og overvåge gav hjælpen direkte til den arbejdsløse? Mit og Nye Borgerliges forslag går ud på lige netop dette.
ALLE ARBEJDSLØSE SKAL, hvis de ikke i løbet af tre måneder har fundet sig et nyt job, have en fast sum penge, som de kan betale en privat jobkonsulent til at hjælpe sig i jobsøgningen. Jobkonsulenten aflønnes efter princippet no-cure-no-pay. Det vil sige, at betalingen falder først, når den arbejdsløse er kommet i beskæftigelse.
LÆS OGSÅ: Mureren Thomas var ledig i 14 dage: Blev sendt på jobsøgningskursus og i nyttejob
Den stramme kontrol og overvågning skal gøres overflødig. I vores forslag fjerner vi helt overvågningsopgaven fra de kommunalt ansatte. I stedet vil vi indføre en trappemodel for kontanthjælpsmodtagere. Den raske ledige vil begynde på den højeste sats, men løbende blive sat ned i ydelse, hvis de ikke formår at finde et job.
Et økonomisk incitament for raske og rørige til at skifte kontanthjælp ud med selvforsørgelse tror vi meget mere på end kontrol og overvågning.
Jobcentrene er en politisk fejlkonstruktion. Der er gennemført så mange lappeløsninger på beskæftigelsesområdet, at ingen længere har overblikket. Lappeløsningerne fylder nu 29.000 sider. Det er formentlig verdens længste lovkompleks.