3F: Uanset hvor meget du forebygger, er der nogle jobs, man ikke kan have, indtil man bliver 70

20230823-175901-L-1920x1280we__1_
“Vi synes, det er en tiltrængt melding fra Socialdemokratiet, at de har ændret kurs,” siger Lene Krabbe Dahl om statsministerens pensionsudmelding Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Uanset hvor mange penge du investerer i forebyggelse, så vil der altid være jobs, der slider på kroppen og bliver sværere at varetage med alderen. Det siger forbundssekretær i 3F, Lene Krabbe Dahl, der hilser statsministerens åbning for kortere pensionsalder velkommen.

Det er med åbne arme, at forbundssekretær i 3F Lene Krabbe Dahl modtager Mette Frederiksens melding om, at 2025 skal være det sidste år hvor Socialdemokratiet stemmer for velfærdsforliget. Derefter vil de altså stoppe den automatiske stigning i pensionsalderen, så den ikke stiger til mere end 70 år. 

“Vi synes det er en tiltrængt melding fra Socialdemokratiet, at de har ændret kurs,” siger Lene Krabbe Dahl. 

LÆS OGSÅ: Bente Klarlund: "Vi burde have et massivt fokus på forebyggelse, men det har vi ikke. Det er pinligt”

Sammen med andre dele af arbejdsmarkedet har hun i årevis arbejdet for, at det skal være muligt at træde tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet, så meldingen falder på et tørt sted for Lene Krabbe Dahl. 

Kan man forebygge sig fra nedslidning?

Lene Krabbe Dahl udelukker ikke, at der findes jobs, hvor man med forebyggende indsatser kan arbejde meget længere. 

På trods af dette, så mener Lene Krabbe Dahl ikke, at man fra politisk side kan investere et beløb i forebyggelse, der er stort nok til at jord- og betonarbejdere kan arbejde, indtil de er i 70’erne. 

"Nej, det tænker jeg ikke, man uden videre kan sætte et specifikt beløb på. Vi ved fra forskningen på området, at du slider på dit skelet fra den dag, du bliver født. Det ændrer sig ikke ved, at vi forebygger. Du slider stadigvæk på dit skelet,” siger Lene Krabbe Dahl.

LÆS OGSÅ: Danica Pension: "Hvis ikke man på Christiansborg laver om i måden, man arbejder med forebyggelse, så sker der ikke noget"

Lene Krabbe Dahl mener egentlig, at der sker mange positive ting, når det kommer til forebyggelsesindsatser for 3F’s medlemmer.

De har godt fat i arbejdsgiverne på området, og så er de begyndt at arbejde fokuseret med begrebet “fysisk efteruddannelse,” hvor de underviser deres medlemmer i krop og ergonomi.

Alligevel siger Lene Krabbe Dahl, at hendes medlemmer i sidste ende altid vil have jobs, der slider hårdere.

"Selvfølgelig ser vi en teknologisk udvikling, der kan gøre, at man kan blive aflastet i sit arbejde og holde til at arbejde lidt længere, men i sidste ende stiger levealderen bare mere for akademikere end for 3F’ere,”  siger Lene Krabbe Dahl.

GDPR