Med fem temadage vil KL løfte sundhedsfremme og forebyggelse helt op på den kommunale dagsorden landet over

IMG_1946-fotor-20240830105413
Hotel Scandic på Vesterbro i København dannede ramme for et af de fem oplæg, som KL afholder i disse uger om kommunernes sundheds- og forebyggelsesindsatser. Foto: Lasse Danielsen
Kommunernes Landsforening afholder i disse uger fem temadage rundt om i landet, hvor KL's forebyggelsesudspil er på dagsordenen. "Formålet er at inspirere til, at sundhedsfremme og forebyggelse sættes højt på den politiske dagsorden," siger Lene Dørfler fra Center for Forebyggelse i Praksis.

Den kommunale indsats for sundhedsfremme og forebyggelse skal skubbes frem og op som en central dagsorden i alle landets kommuner.

Det var et af hovedpunkterne i det forebyggelsesudspil, som Kommunernes Landsforening (KL) fremlagde i foråret.

Af samme årsag var små 150 mennesker onsdag samlet på Vesterbro i København til en af fem temadage, som KL's Center for Forebyggelse i Praksis i disse uger afholder for kommunale ansatte landet over.

De fem temadage skal give mulighed for at inspirere og vidensdele om de forebyggelsesindsatser, de 98 kommuner hver især udfører, siger Lene Dørfler fra Center for Forebyggelse i Praksis til A4 Sundhed.

"Formålet med de her temadage er at inspirere til, at kommunerne fortsat sætter sundhedsfremme og forebyggelse højt - både på den politiske dagsorden, men også på tværs af de kommunale velfærdsområder, og rækker ud til samarbejder med civilsamfundet," siger Lene Dørfler:

”Forebyggelse handler om alle aspekter af danskernes hverdag: det der sker i dagtilbud, skolen, på socialområdet, på arbejdspladser og i lokalsamfundet. Med helhedsbrillerne på kan vi tænke forebyggelsen ind i alle dele af borgernes liv,” siger hun.

Store forskelle på rammerne

Særligt arbejdet med at tænke på tværs af forvaltninger, når man skal styrke sundhedsfremmeindsatsen, var oppe at vende flere gange i løbet af temadagen i København. 

"Rigtig meget af den forebyggelse, vi faktisk ved virker, ligger i andre forvaltninger end sundhedsforvaltningen, så vi er simpelthen nødt til at blive ved med at arbejde på tværs. Og det har også været vores afsæt med det her udspil," siger Lene Dørfler. 

LÆS OGSÅ: Sisse Marie Welling i skarp kritik af sundhedskommission: “Deres anbefalinger er så gennemsyrede af hospitalslogik”

Netop kommunernes sundheds- og forebyggelsesindsats har været en del til debat hidtil i år.

Både i kølvandet på Sundhedsstrukturkommissionens rapport - hvor forebyggelsesindsatsen i kommunerne ikke var nævnt synderligt - men især også på grund af de relativt store forskelle, der er på kommunernes tilbud. Noget, der stod tydeligt ud i en rapport fra Statens Institut for Folkesundhed.

Er de her møder også nogle, I indkalder til i erkendelse af, at forebyggelsesindsatsen varierer for meget fra kommune til kommune i dag?

"Alle kommuner arbejder målrettet på at gøre det på tværs. De her dage er lavet for at dele de gode ideer, dele viden og inspirere hinanden. Nogle kommuner har allerede en tværgående organisering, der kan gøre det lettere, for eksempel ved at kultur, fritid og sundhed er samlet under samme direktørområde, mens andre skal ud i flere direktørområder. Så hvordan det tværgående samarbejde tilrettelægges kan være forskelligt fra kommune til kommune," siger Lene Dørfler.

LÆS OGSÅ: Efter skuffende debut: Aabenraa Kommune vil igen uddele et sundhedsfremmemærke

Generelt har KL's Center for Forebyggelse i praksis oplevet positiv feedback og lydhørhed ved de tre møder, der har været afholdt hidtil. 

"Jeg synes, vi er lykkedes, når nogen har rakt ud og sagt: 'Yes, det var lige det, vi havde brug for'. Så vores konklusion er, at vi skal blive ved med at tale om, at de skal sætte fokus på rammerne og på at arbejde sammen med civilsamfundet. Det er noget, der skal blive ved med at gentages, fordi det kan være svært at effektuere i et presset velfærdssystem. For der er rigtig mange andre kerneopgaver at varetage også," siger Lene Dørfler.

GDPR