Kommende studerende: SU'en er min forsikring, hvis jeg rammer forbi uddannelses-dartskiven

Bjarke_Egebo_Koltze_aktiv_i_elev_og_studenterbevaegelsen_1920px
Foto: Privat
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

”FORSTÅ DET NU, BEVAR VOR' SU”. Sådan har det lydt med jævne mellemrum de sidste par år. Ja, faktisk lige siden SVM-regeringen blev født, hvilket i denne måned er præcis to år siden. Men har regeringen forstået det? Åbenbart ikke... Endnu.

Mens julefreden sænkede sig over Danmark, var jeg sammen med både nuværende og tidligere studerende mødt talstærkt frem ved Folketinget med dans og julesange med et SU-tvist for igen at vise vores utilfredshed. Men ligesom med store bededag er vi kommet lige vidt. Denne gang havde vi dog taget gaver med til både de artige og uartige politikere.

For kort at spole et år tilbage indgik SVM-regeringen og højrefløjen en SU-reform om at droppe det sjette SU-år.

Derfor havde vi, studerende på tværs af elev- og studenterbevægelsen, trodset decembervejret og mødt op i silende regn foran Uddannelses- og Forskningsministeriet. Her demonstrerede vi imod nedskæringer i SU'en med de ellers så simple ord "Forstå det nu, bevar vor' SU", igen og igen i de lidt over to timer mødet varede.

OM LIDT SKAL JEG SELV til at søge ind på en videregående uddannelse, men jeg kan ikke lade være med at tænke over, hvad der sker, hvis jeg rammer forbi på uddannelses-dartskiven i første forsøg.

At vælge sin uddannelse vil altså blive noget, som kun dem med penge nok har råd til. Som jeg ser det, vil reformen ramme næsten alle unge, der står over for et uddannelsesvalg lige nu og dem, der står over for et omvalg.

LÆS OGSÅ: SU-forlig opsagt: Regeringen, LA, K og DF enige om reform, der fjerner det sjette SU-år

Uanset om man læser på professionsskolerne, erhvervsakademierne eller universitetet, så skal man kunne træffe beslutninger om ens uddannelse uden frygt for økonomien. 

Man kan altså ikke være Danmarks ungdom, hvis regeringen virkelig mener, at unge skal gældsættes, hvis vi skifter uddannelse. Vi må have tid til det sociale liv, som vi næsten alle ved er en vigtig del imod, at man ikke bliver helt udbrændt.

Jeg er sikker på, at der er et helt andet forventningspres i dag, end der var, da den gennemsnitlige politiker i regeringen tog sin uddannelse.

AT FJERNE ET SU-ÅR er derfor en kæmpe trussel mod at kunne sætte slutspurten ind lige der, hvor mange ellers kan se sig selv sætte punktum efter flere års hårdt skolearbejde.

Vi studerende må have tid til at tænke os om, også mens vi er i gang med at læse, da det for mange er sjældent, at vi lige rammer plet på uddannelses-dartskiven i første forsøg.

Jeg har hørt flere af de første-pil-på-dartskiven personer, der vil afskaffe det fleksible SU-år, sige at man allerede får vejledning mod slutningen af sin ungdomsuddannelse.

LÆS OGSÅ: Stor kortlægning dykker ned i frafald og omvalg på erhvervsuddannelserne

Sandt nok, men det er bare ikke sikkert, du ved, hvad der sker, når du først er startet og er færdig med alle de ”lær-hinanden-at-kende”-øvelser.

Fordi hvem skulle lige vide, at når man for eksempel læser ”Fødevarer og ernæring”, en bacheloruddannelse, som er naturvidenskabelig, så er der også er et fag i uddannelsen, hvor undervisningen foregår i et svært kodningssprog. Det er ikke et opdigtet eksempel, men fra en jeg kender, som fik den pludselige overraskelse en sen torsdag eftermiddag.

Jeg håber, at dette indlæg uddyber vores ”Forstå det nu, bevar vor’ SU”-budskab: Ens  drømmeuddannelse viser sig måske ikke at være den, man drømte om, og drømmen kan derfor blive til et mareridt, hvis vi unge skal gældsætte os allerede i vores tredje årti.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR