Tekniq og Dansk El-Forbund: Nyt talentforløb skal give de allerdygtigste elektrikerlærlinge mulighed for at dygtiggøre sig

I EFTERÅRET 2023 lancerer det faglige udvalg for elektrikeruddannelsen - Tekniq Arbejdsgiverne og Dansk El-Forbund - et spændende talentforløb, som skal give de allerdygtigste elektrikerlærlinge mulighed for at dygtiggøre sig og stifte bekendtskab med de nyeste teknologier i branchen.
Det gør vi i samarbejde med Signify, ABB og Schneider Electric som er førende teknologileverandører i el-branchen indenfor lysstyring, bygningsautomatik og automatiske anlæg. Områder med markant teknologisk udvikling og centrale for el-branchen.
Vi har taget initiativ til et talentforløb, fordi vi gerne vil være med til at dyrke el-branchens mange talenter og understøtte el-branchens virksomheder i deres mange bestræbelser på at give deres lærlinge den allerbedste uddannelse.
LÆS OGSÅ: Nyt 2030-legat skal hylde bestemte unge håndværkere og afhjælpe manglen på faglærte
Vi har brug for elektrikere i verdensklasse, og den teknologiske og digitale udvikling går så stærkt, at vi ikke kan forvente, at erhvervsskolerne kan løfte det alene.
DET ER HELT NØDVENDIGT med en genopretning af økonomien på erhvervsskolerne og øgede investeringer i udstyr, ny teknologi og faglærerkompetencer – men vi kan ikke forvente, at skolerne kan præsentere lærlingene for de allernyeste tekniske løsninger, som er i støbeskeen hos el-branchens producenter.
Det er vores ansvar som ansvarlige organisationer bag elektrikeruddannelsen konstant at udvikle og implementere nye og innovative tiltag, der styrker kvaliteten i og rekrutteringen til elektrikeruddannelsen. og det er talentforløbet yderligere et bidrag til.
I første omgang har vi i samarbejde med tre førende teknologileverandører inden for el-branchen udviklet et program for tre hold af ti lærlinge om året. Disse lærlinge får mulighed for at besøge udviklingsafdelinger i udlandet. Så vi sender ti lærlinge afsted til Signyfys lyslaboratorium i Eindhoven i Holland, hvor de skal lære og teste de nyeste design og styringer af lys. Ti lærlinge skal til Schneider Electric udviklings- og democenter i Grenoble, Frankrig, hvor de skal arbejde med avanceret intelligent bygningsautomatik og endelig rejser 10 lærlinge til Bergamo i Italien til ABB's digitale laboratorium og testcenter og arbejder med de nyeste automatiske anlæg med videre.
LÆS OGSÅ: Disse erhvervsskoler er bedst og dårligst til at samarbejde med virksomheder
Det er fantastisk, at de virksomheder vil indgå i et samarbejde om at dygtiggøre vores lærlinge og give dem en på opleveren. Og vi håber, at vi løbende kan udvide samarbejdet med andre af el-branchens producenter og leverandører.
LÆRLINGENE, DER DELTAGER i et talentforløb, får en unik fordel på arbejdsmarkedet, men vil også være aktive medspillere i den teknologiske transformation, der finder sted i branchen. Og ikke mindst bidrage med de nyeste tekniske løsninger, der skal sikre, at vi kommer i mål med den grønne omstilling.
Det er også vores håb, at lærlingene vil kunne bringe den nyvundne viden og erfaring tilbage til deres erhvervsskoler og virksomheder. Det vil styrke uddannelsesmiljøet og bidrage til at løfte hele branchens kompetenceniveau. De talentfulde lærlinge vil blive ambassadører for teknologisk fremskridt, og deres engagement og faglige stolthed vil motivere og inspirere deres kolleger og undervisere.