Politisk flertal støtter regeringens udspil om svendebrev som adgangsbillet til videregående uddannelser
Der tegner sig et flertal for den del af regeringens uddannelsesforslag, som går på, at en national optagelsesprøve sammen med en bestået erhvervsuddannelse skal være adgangsgivende til videregående uddannelser.
Udspil får i hvert fald opbakning fra SF, De Radikale og Venstre og positive ord med på vejen fra Enhedslisten.
LÆS OGSÅ: Regeringen i nyt udspil: Svendebrev skal give direkte adgang til videregående uddannelser
"Jeg kan ikke se nogen grund til, at man ikke skal kunne komme ind på en videregående uddannelse med en erhvervsuddannelse. Vi synes derfor, det er en fin idé. Kvote 2 er netop beregnet til dem, der ikke går den klassiske vej. Så forslaget giver rigtig god mening. Det burde have været på den måde hele tiden," siger SF's uddannelsesordfører, Astrid Carøe, der er stor tilhænger af, at bredden på kvote 2 bliver større, til A4 Uddannelse.
Partierne kommer ikke tomhændet til forhandlingsbordet
Astrid Carøe forklarer, at SF samtidig også selv har en række krav til forhandlingerne, der startede tirsdag klokken 14.
"Udspillet skal sikre, at der kommer mindre pres på de unge og mindre fokus på karakterer, men regeringens bud lyder fornuftigt," forklarer Astrid Carøe.
Udspillet er med til at skabe andre og nye veje ind i vores uddannelsessystem, og det kan jeg se rigtig meget musik i
Katrine Robsøe, uddannelsesordfører for De Radikale
Det samme mener Ulla Tørnæs fra Venstre, der dog ikke helt køber regeringens formulering om, at et svendebrev skal være adgangsgivende.
"Vi støtter regeringens udspil, men om det lige skal være den formulering, er vi ikke sikre på. Vi har længe ment, at der skal være en mere fleksibel adgang til de videregående uddannelse. Der skal være mere fokus på de reelle kompetenceløft, men det må selvfølgelig ikke gå ud over kvaliteten på uddannelserne," siger Venstres uddannelsesordfører Ulla Tørnæs, der tilslutter sig det politiske kor om, at unge med en erhvervsuddannelse sagtens kan blive dygtige akademikere, A4 Uddannelse.
Radikale: Vil skabe nye veje
Ligeledes Katrine Robsøe, uddannelsesordfører for De Radikale, er positiv over for udspillet, som hun håber vil få flere til at søge mod en erhvervsuddannelse.
"Udspillet er med til at skabe andre og nye veje ind i vores uddannelsessystem, og det kan jeg se rigtig meget musik i, som jeg meget gerne vil være med til at se nærmere på. Det, der er vigtigt for os, er at få skabt nogle flere muligheder - og få lettet presset på de unge," siger Katrine Robsøe til A4 Uddannelse.
Men ligesom Venstre har Katrine Robsøe også visse forbehold. Hun mener, at optagelsessystemet kun er en lille del af det samlede billede og havde hellere set, at regeringen havde lavet en større gennemgang af uddannelsessystemets muligheder.
"Det er det, vi gerne vil prøve på, og der ser jeg nogle enigheder mellem os og regeringen. Vi skal se på, om det er den rigtige måde at tage fat om erhvervsskolernes rekrutteringsproblem på," siger Katrine Robsøe.
Enhedslisten ser positive takter
Også i Enhedslisten ser man spændende elementer i regeringens oplæg. Det fortæller partiets uddannelsesordfører, Victoria Velásquez, der dog samtidig understreger, at positive takter ikke er lige med en ubetinget opbakning:
"Det er hamrende vigtigt, at vi får skabt flere uddannelsesmuligheder for faglærte og ufaglærte, som regeringen foreslår med ændringen af kvote 2. Jeg er også overbevist om, at vi får endnu bedre uddannelser, når deres erfaring og indsigt kommer i spil i klasselokalerne på de videregående uddannelser," skriver Victoria Velásquez i en skriftlig kommentar til A4 Uddannelse og fortsætter:
"Man er også nødt til at se på andre ting end optagelsessystemet, hvis man vil gøre noget ved den stigende mistrivsel, vi ser blandt unge. Her tænker jeg på behovet for mere tid til feedback, hjælp til unge med psykiske lidelser, bedre økonomi, en ny karakterskala og flere andre ting. Så hvis regeringen mener det alvorligt, er det her en oplagt mulighed for også at tage den bredere trivselsdiskussion, som de unge så akut har brug for."