Fagbevægelsen fylder 150: - Man står ikke i lort til halsen. Men der er helbredsproblemer
Fagbevægelsen Uden Filter kan høres gratis hos Itunes eller Spotify.
Der bliver forberedt faneoptog og skåltaler til på fredag, hvor Arbejdermuseet vil lægge lokaler til en storstilet fejring af fagbevægelsens 150-års fødselsdag.
Men når arbejdersangbogen støves af, vil der måske være mislyde i opførslen af 'Når jeg ser et rødt flag smælde'.
LÆS OGSÅ: Faglig kommentator: - Det mest uforudsigelige valg, jeg har været vidne til i dansk fagbevægelse
Ifølge Jan Hoby, næstformand i Landsforeningen af Socialpædagoger, har fagbevægelsen for travlt med at "oversælge lappeløsninger" som Arne-pension og minimumsnormeringer, er blevet synonym med "status quo" og "styrtbløder politisk indflydelse og medlemmer",
Det skriver han i netmediet Solidaritet, hvor næstformanden for godt 11.000 pædagogisk ansatte erklærer, at fagbevægelsen fejrer jubilæet "i lort til halsen".
- Jeg synes godt nok, at Jan Hoby er ude på overdrevet her, siger A4's faglige kommentator, Gitte Redder, i nyeste afsnit af podcasten 'Fagbevægelsen Uden Filter'.
Listen to "[6] Ny kandidat forstærker HK-gyservalg" on Spreaker.
Men det betyder ikke, at dansk fagbevægelse ikke står med meget reelle problemer, når den skal gøre status efter 150 års levetid, vurderer den erfarne arbejdsmarkedsjournalist, der har fulgt fagbevægelsen tæt i 35 år.
En olding med helbredsproblemer
- Man kan vel sige, at det er en olding på 150 år med helbredsproblemer, siger Gitte Redder, der nævner medlemsflugten som et af de alvorligste symptomer:
- Legitimiteten risikerer at blive udfordret, når det kun er lidt over halvdelen af lønmodtagerne, der er medlemmer.
LÆS OGSÅ: Massiv medlemsflugt fra fagbevægelsen: 'Et wake-up call'
Den faglige kommentator nævner også digitaliseringen, hvor Wolt-bude og Nemlig.com-chauffører udfordrer opfattelsen af, hvad en lønmodtager er, og skaber nye områder af arbejdsmarkedet, som er svære at overenskomstdække.
Samtidig har globaliseringen og arbejdskraftens fri bevægelighed skabt et problem med social dumping med eksempler på skrækkelige løn- og arbejdsvilkår, mens FH kæmper med at organisere udenlandske arbejdstagere:
- Vi kender alle sammen historierne, og det er jo et symptom på, at fagbevægelsen ikke har den samme grad af kontrol over arbejdsmarkedet, siger Gitte Redder.
Grund til at fejre
Men når det er sagt, må man konstatere, at dansk fagbevægelse stadig er "en kolossal kraft" i det danske velfærdssamfund, mener den faglige kommentator:
- Der er ikke den slagteriarbejder, SOSU-hjælper, elektriker, sygeplejerske eller magister, der ikke hver dag har gavn af, at vi har så velorganiseret et arbejdsmarked, siger Gitte Redder.
LÆS OGSÅ: LO og FTF lægger stadig arm: Forbund bryder linjen med "usædvanlig" kritik af FH-toppen
Og selvom FH's fejring af sig selv kan fremstå rimelig nostalgisk og emmer af "de gode gamle dage", hvor arbejderbevægelsen skabte store resultater som 40 timers arbejdsuge og løn under ferie, er de mange trepartsaftaler under coronapandemien et godt eksempel på, at fagbevægelsen stadig spiller en vigtig rolle i samfundet:
- Helbredsproblemerne skal kureres, hvis fagbevægelsen også vil fejre stort 200-års jubilæum. Men de kan kureres. Jeg mener faktisk, der er al mulig grund til at fejre fødselsdagen i år, siger Gitte Redder.
'Fagbevægelsen Uden Filter' udkommer hver torsdag morgen og kan høres hos Itunes eller Spotify.