Faglig kommentator: Derfor foretrækker fagbevægelsen Ellemann frem for Pape
Podcasten 'Fagbevægelsen Uden Filter' kan høres gratis hos Itunes eller Spotify.
"Søren Pape sprang ikke bare ud som statsministerkandidat, men også som bøddel over for hele sikkerhedsnettet for arbejderne. Konservatives skatteudspil er guldregn til de rigeste og pisk til de fattige og den almindelige arbejder."
Ordene er 3F-formanden Henning Overgaards, og han er ikke den eneste i fagbevægelsen, der raser over politiske udspil i disse dage.
LÆS OGSÅ: Arbejdsmiljøsag i 3F-gruppe: Magthierarki, voldsom skældud og frygt for repressalier
Socialrådigverne og HK advarer mod Venstres beskæftigelsesudspil, og formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) Lizette Risgaard tordner mod De Konservatives planer om at afskaffe Arne-Pension.
Fagbevægelsens valgkampsmaskine er sat i gear, konstaterer A4's faglige kommentator Gitte Redder.
Selv om gamle LO-forbund som 3F og Fødevareforbundet NNF kan tillade sig at agere noget mere offensivt i valgkampen end den partipolitisk uafhængige hovedorganisation FH, er den faglige kommentator ikke i tvivl om, at man på Islands Brygge krydser fingrene for et bestemt udfald.
"Fagbevægelsens Hovedorganisation foretrækker en socialdemokratisk ledet regering eller en regering over midten. Men hvis det kommer til en blå regering, vil FH til enhver tid foretrække Jakob Ellemann-Jensen (V) frem for Søren Pape Poulsen (K) som statsminister," siger hun i det nyeste afsnit af A4's podcast 'Fagbevægelsen Uden Filter'.
Vil skyde med skarpt mod Pape
Der er flere grunde til, at FH agerer mere afdæmpet end eksempelvis Henning Overgaard fra 3F, der højlydt har bedt medlemmerne "være på vagt" for De Konservatives partileder, som ifølge 3F-formanden vil "smide lønmodtagerne under bussen".
"Som hovedorganisation skal man kunne tale - og forhandle - med alle, også en eventuel blå regering efter et valg. Derudover holder en række tidligere FTF-forbund øje med, at FH ikke bliver for partipolitiske. Og så er der jo en andel af de FH-organiserede lønmodtagere, der stemmer borgerligt. Derfor skal Lizette Risgaard holde en vis balance," vurderer Gitte Redder.
Alligevel vil man i valgkampen se en hovedorganisation, der skyder mere med skarpt mod Søren Pape Poulsen og De Konservative end Venstre og Jakob Ellemann-Jensen.
Vores økonomer kan hjælpe @SorenPape med svar på det spørgsmål, han undveg på pressemøde: Svaret er 71.407 kroner. Så meget mere vil en direktørfamilie få om året alene med afskaffelsen af topskatten og højere beskæftigelsesfradrag. #dkpol #arbejde
— FH Danmark (@FH_danmark) August 17, 2022
Der er to overordnede forklaringer på, hvorfor Fagbevægelsens Hovedorganisation - hvis det absolut skal være en blå statsminister - vil foretrække Jakob Ellemann-Jensen, mener Gitte Redder.
Den første handler om konkret politik. Her fremhæver den faglige kommentator De Konservatives nye 2030-plan som et godt eksempel. Den omfatter afskaffelse af topskat og arveskat, lavere selskabsskat og aktieskat samt andre skattelettelser for i alt 40 milliarder kroner. Pengene skal findes ved besparelser på dagpenge, stop for tilgang til efterløn og Arne-Pension samt milliardnedskæringer i det offentlige.
"Fagbevægelsens Hovedorganisation er gået all-in på Arne-pensionen denne valgkamp, og der er Søren Pape hovedmodstanderen. Samtidig er Konservatives skatteudspil på mange måder det diametralt modsatte af FH's mærkesager," siger Gitte Redder.
Søren Pape gør FH utrygge
Den anden forklaring handler mindre om konkret politik og mere om den konservative statsministeraspirants forhold til fagbevægelsen og den danske model.
"Der er ingen tvivl om, at fagbevægelsen og Lizette Risgaard er utryg ved Søren Pape Poulsen som statsminister. Han har i løbet af det seneste år oprustet sit ideologiske korstog mod fagbevægelsen," uddyber hun.
Da SAS-bagagefolk i februar nedlagde arbejdet overenskomststridigt, gik den konservative partileder således til frontalangreb på fagbevægelsen. Det vakte ramaskrig i faglige kredse.
Men de sammenbidte ideologiske slagsmål mellem Pape og fagbevægelsen er ikke noget nyt.
Under eksempelvis diskussionen om fagforeningstvang, Jensens Bøfhus-konflikten og loven om mindsteløn på danske landeveje har De Konservative flere gange beskyldt fagbevægelsen for gangsterlignende metoder.
Og i fagbevægelsen har man ikke glemt, at Pape i 2014 ville give forhandlingsretten til gule fagforeninger, påpeger Gitte Redder.
Netop flirteriet med Det Faglige Hus og Krifa skaber nervøse trækninger i FH, hvor man kan være bekymret for, om en konservativ statsminister eksempelvis kunne finde på at invitere en fremtidig gul hovedorganisation til trepartsforhandlinger, forklarer den faglige kommentator:
"Det ville være et mareridt for FH. Søren Pape spiller ikke efter den danske models etablerede regler."
LÆS OGSÅ: Faglig kommentator: Planer om gul hovedorganisation kan udløse jordskælv på arbejdsmarkedet
Venstre har derimod tradition for et pragmatisk samarbejde med fagbevægelsen, fremhæver Gitte Redder og nævner Metal-formand Claus Jensens tale på Venstres landsmøde i 2013 og daværende beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsens (V) varme omfavnelse af den danske model i 2017.
"FH er også uenig i meget af Jakob Ellemann-Jensens politik, men de ved, at man kan gå i dialog med ham, og han vil lytte. FH frygter Søren Pape i statsministeriet langt højere end Jakob Ellemann-Jensen," siger Gitte Redder.
Podcasten 'Fagbevægelsen Uden Filter' udkommer hver torsdag morgen og kan høres hos Itunes eller Spotify.