Mette Frederiksen i åbningstale: 15-års plan skal løse velfærdskrise
Linket er personligt og må ikke deles!
Alt indhold på A4 Medier er beskyttet af lov om ophavsret.
Enhver anden form for udnyttelse af indholdet på A4 Mediers online medier forudsætter A4 Mediers forudgående udtrykkelige, skriftlige tilladelse.
Velfærdssamfundet risikerer at smuldre for øjnene af os.
Sådan sagde fra statsminister Mette Frederiksen (S) i hendes tale til Folketingets åbning tirsdag. En tale der balancerede mellem krise og håb.
Der var ikke mange nyheder i talen, men statsministeren luftede tankerne om en helhedsplan for velfærdssamfundet, der skal række 15 år ud i fremtiden.
"Den helhedsplan skal både indeholde uddannelsesreformer, økonomi, løn- og arbejdsvilkår. Et tættere samarbejde mellem offentlige og private aktører. Mere frihed til medarbejderne og lederne. Og vigtigst - mere frihed til borgerne," sagde Mette Frederiksen.
Mere konkret blev statsministeren dog ikke på, hvad helhedsplanen skal indeholde, men reformtankerne får umiddelbart en positiv modtagelse af støttepartierne.
SF's formand Pia Olsen Dyhr kalder det for "spændende". Hun mener dog også, at der er ting, der ikke kan vente på en løsning, der rækker flere år ud i fremtiden.
"Vi er nødt til at snakke ligeløn i den offentlige sektor. Det kan ikke vente. Lønstrukturkomitéen kommer lige om lidt, vi har foreslået at sætte to milliarder af til det som en begyndelse, og så kan det være der skal mere til," siger hun til A4 Aktuelt.
Hos Enhedslisten deler man opfattelsen af, at der skal leveres på lønnen her og nu, men erkender også, at det kræver et langt sejt træk.
"Det her handler om, at vi skal give et perspektiv på, at den her problemstilling tager vi alvorligt og går i gang med at løse, så de dygtige ansatte vi har og har behov for både at tiltrække, men også at kunne få til at blive i stillingerne, de også har troen på, at der kommer bedre forhold," siger sundhedsordfører Peder Hvelplund.
Det er både pædagoger, sosu'er og fængselsbetjente, der mangler arbejdskraft, men sygeplejerskerne er ofte blevet det foretrukne eksempel på velfærdssamfundets udfordringer.
A4 Aktuelt spurgte derfor sundhedsminister Magnus Heunicke (S), hvordan en helhedsplan med et 15 år langt aftræk skal løse udfordringerne her og nu.
"Det skal ikke forstås som, at om 15 år, så er problemet løst. Det er i de næste 15 år, der skal vi løse det. For problemet er der i år, næste år og i de næste 15 år. Når man går 15 år frem i demografien, så sker der nogle andre ting, hvor dem, der er børn nu, er blevet unge osv.," siger Magnus Heunicke.