Ældrepleje står øverst på vælgernes dagsorden ved kommunalvalget

20200929-165958-A-1920x1281we__2_
En måling foretaget af analyseinstituttet Voxmeter for Ritzau viser, at ældrepleje topper vælgernes dagsorden, når de bliver spurgt om, hvad der er vigtigst for dem ved stemmeafgivelsen. (Arkivfoto) Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Vælgerne vægter ældre og miljø højest, når de skal stemme til kommunalvalget. Det viser ny måling.

For kandidaterne til det forestående kommunalvalg er ældrepleje og miljøpolitik emner, der er værd at lægge vægt på i jagten på stemmerne.

En måling foretaget af analyseinstituttet Voxmeter for Ritzau viser, at ældrepleje topper vælgernes dagsorden, når de bliver spurgt om, hvad der er vigtigst for dem ved stemmeafgivelsen.

Konkret er respondenterne i målingen blevet bedt om at markere de højst tre emner, der er vigtigst for dem ved afgivelsen af stemmen til kommunalvalget.

30,7 procent har sat et kryds ved ældreplejen. På andenpladsen kommer miljø, forurening og natur. Her har 27,8 procent tikket boksen af.

At ældreplejen topper dagsordenen er ikke overraskende for Roger Buch, kommunalforsker og centerleder ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Der er rigtig mange ældre derude, som er interessante for politikerne, og som selv har nogle klare interesser i at sætte ældreområdet på dagsordenen.

- Og så er der en masse andre, børnene og børnebørnene, som også peger på det her emne, fordi det er en stor opgave for kommunen, siger han og påpeger den hastige stigning i antallet af ældre.

Derudover har flere sager været med til at sætte spot på ældreplejen siden det seneste kommunalvalg i 2017.

Blandt andet antændte en meget omtalt TV 2-dokumentar, hvor uværdig behandling af den demente Else Marie Larsen kom frem, en landsdækkende debat om behandlingen af ældre i det danske system.

Politisk kommentator Hans Engell tilslutter sig Roger Buchs analyse. Vælgerne er først og fremmest optaget af de nære problemstillinger til dette kommunalvalg, og her ligger ældreplejen lige for.

Området bliver derfor også noget, som politikerne vil slå sig op på i valgkampen, forudser han, og nævner også, at partiernes ledere allerede har skudt kampen om ældrepolitikken i gang i diverse taler.

- Der er ingen tvivl om, at det vil præge rigtig mange af møderne ude i landet. Løser man opgaverne godt nok, og gør man ikke det, hvem har så ansvaret? Her slipper politikerne ikke med lette forklaringer, siger Hans Engell.

Også økonomi og sundhedspolitik ligger højt. Tallene er her henholdsvis 26,3 og 25,5 procent. 1001 respondenter har svaret.

/ritzau/

GDPR