Ny kritik af omstridt borgmester: - Man må ikke fråse med offentlige penge
På Københavns Rådhus er beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V) igen løbet ind i problemer.
En række embedsmænd beskylder i en anonym whistleblower-indberetning til den kommunale ombudsmand Borgerrådgiveren borgmesteren for kritisable forhold.
Det skriver Politiken, der har set henvendelsen, der også er sendt til politikerne i beskæftigelses- og integrationsudvalget i Københavns Borgerrepræsentation.
LÆS OGSÅ: 2.000 ansatte med voldsom kritik af borgmester: - En dybt problematisk politisk ledelsesstil
En central del af embedsmændenes kritik går på, hvordan Cecilia Lonning-Skovgaard (V) overskrider sine beføjelser ved at blande sig i, hvad forvaltningen udleverer af aktindsigter.
Beskæftigelses- og integrationsborgmesteren hyrede på egen hånd advokater fra advokatfirmaet DLA Piper til at undersøge sin forvaltnings håndtering af aktindsigter. Det medførte en regning på 70-80.000 kroner. Og det får kommunalforsker Roger Buch til at sætte spørgsmålstegn ved, om det overhovedet er noget, borgmesteren må.
- Man må ikke fråse med offentlige penge, og i dette tilfælde bestiller man jo en vare, man ikke har brug for, fordi hun har kommunens egne jurister ansat, som nemt kan håndtere banale sager om aktindsigt. Dermed er det grundlæggende spild af penge, og det mener jeg simpelthen ikke, at man kan forsvare. Derfor kan man diskutere, om det overhovedet skal være kommunen, der dækker den her regning, siger han til Politiken.
Avisen har også talt med professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet Sten Bønsing og juraprofessor Michael Gøtze fra Københavns Universitet. De peger på, at det er problematisk, hvis Cecilia Lonning-Skovgaard (V) er gået så tæt på de juridiske vurderinger af adgang til aktindsigt.
Borgmesteren selv bekræfter over for Politiken, at hun har bestilt juridisk assistance fra DLA Piper, men hun understreger, at det kun var for at opklare praksis omkring udleveringen af aktindsigter.
"Jeg har ikke kendskab til nogen whistleblowerhenvendelse, og jeg kan på ingen måde genkende det billede, som bliver tegnet. Tværtimod. Jeg er som øverste politiske leder optaget af, at forvaltningen håndterer aktindsigter korrekt, ensartet og med udgangspunkt i offentlighedsloven," skriver Cecilia Lonning-Skovgaard (V) blandt andet i sit svar til Politiken.
Indberetningen til Borgerrådgiveren kommer, efter HK og Djøf på vegne af 2.000 ansatte i beskæftigelses- og integrationsforvaltningen i Københavns Kommune har skrevet et åbent brev om en 'dybt problematisk politisk ledelsesstil' fra borgmesteren. De ansattes kritik faldt i kølvandet på, at den administrerende direktør i forvaltningen Line Nørbæk blev fyret af borgmesteren.
LÆS OGSÅ: Udvalg kritiserer beskæftigelsesborgmester: Kastede de ansatte under bussen