Koldt vand i blodet er bare en strategi udadtil. Arbejdsmarkedets parter er "rystede" efter Trumps udtalelser
Med trusler om straftold og handelskrig har USA's præsident, Donald Trump, i denne uge sat arbejdsmarkedets parter på den anden ende.
Regeringen har holdt krisemøder med topfolk fra den danske model, og ifølge en beregning fra Dansk Industri kan en fuldskala handelskrig mellem Danmark og USA koste os 30.000 arbejdspladser.
"Topfolkene hos både fagbevægelsen og arbejdsgivere er rystede. De er allarmerede, og det skal de også være. Det her kommer til at få konsekvenser for både dansk erhvervsliv og danske lønmodtagere," siger faglig kommentator Gitte Redder i denne uges afsnit af 'Fagbevægelsen Uden Filter'.
LÆS OGSÅ: Efter Trumps tale håber den danske model på fornuft, men forbereder sig på det værste.
Arbejdsmarkedets parter er ikke gået i panik, vurderer Gitte Redder:
"Men jeg har talt med kilder, der siger, at det er vanvid, hvad der foregår. En forbundsformand siger til mig: 'Det er Cirkusrevyen nonstop i fire år, vi står over for'. Det er sjovt at gå i Cirkusrevyen en enkelt aften, men nonstop i fire år er jo et mareridt."
Med hjertet oppe i halsen
Både på arbejdsgiver- og lønmodtagersiden har man opfordret til at slå koldt vand i blodet. Men ifølge Gitte Redder er det blot en strategi udadtil.
"Det handler også om ikke at bidrage med sin retorik til at forstærke en krise. Det tror jeg, at Morten Skov, Lars Sandahl og Brian Mikkelsen er meget bevidste om. Denne her krise skal ikke eskalere. Det er en strategi, de sammen har aftalt. Alle er seriøst bekymrede. Virkelig. De har hjertet oppe i halsen," siger hun med henvisning til henholdsvis formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation, direktøren for Dansk Industri og direktøren for Dansk Erhverv.
Selv om alle øjne er rettet mod Washington i denne uge, fortsætter overenskomstforhandlingerne på det private område dog herhjemme.
Og her vil Trumps udtalelser med al sandsynlighed også påvirke diskussionerne rundt omkring, vurderer Gitte Redder.
"Arbejdsgiverne vil i hvert fald kunne henvise til denne her økonomiske usikkerhed, der kommer i kølvandet på Trump. Det er noget, Lars Sandahl, Brian Mikkelsen og de andre arbejdsgivere helt legitimt kan smide på bordet."
"Og så får vi se, om det får betydning for, om overenskomsten bliver toårig eller treårig - og rammen også," siger Gitte Redder.
Hør mere om, hvordan arbejdsmarkedets parter har reageret på indsættelsen af Trump i denne uges afsnit af 'Fagbevægelsen Uden Filter'.