HK-medlem forklarer: Derfor støtter jeg Anja C. Jensen som vores næste formand
Under titlen 'Slaget om HK er begyndt' lod A4 Arbejdsliv for nylig tre eksperter kigge på, hvordan de to kandidater til HK's fremmeste tillidspost, Anja C. Jensen og Martin Rasmussen, er kommet i gang med deres respektive valgkampagner.
Eksperterne i A4’s artikel er lidt lavmælte, og de parametre, de hver især kigger på, giver ikke det store udsving til hverken den ene eller den anden kandidat – og så alligevel lidt.
Jakob Sand Kirk, der er en af de adspurgte eksperter, kan ikke umiddelbart udpege en favorit, men han peger alligevel på ét afgørende aspekt, nemlig valget mellem fornyelse eller stabilitet.
LÆS OGSÅ: Kandidater i duel: Skal HK reddes fra den brændende platform eller sejles ad den sikre kurs?
Martin Rasmussen, der er kontoruddannet i 1988, har været ansat i HK siden 1991 og har altså 30 års erfaring op gennem systemet. Han kender antageligvis HK ganske godt indefra og har været med til at gøre organisationen til det, som den er i dag. Det betyder dog også, at han selv er blevet formet af HK, som det ser ud i dag – på godt og ondt.
Når det miljø, som HK skal fungere i, forandrer sig med høj hastighed, ja så er det en dårlig strategi at vælge den samme løsningsmodel, som man har brugt tidligere, hvis den ikke fungerer længere
Peder Holk Svendsen, bestyrelsesmedlem, HK Service Hovedstaden
Anja C. Jensen har også siden 2005 været ansat i fagbevægelsen og har fra 2019 været sektornæstformand for HK Privat, men dermed er lighederne i historien også fortalt.
ANJAS CV ER ULIGT MERE ALSIDIGT og kompetencetungt. Både inden for det faglige, det forhandlingsmæssige, det organisatoriske, den politiske og erhvervsmæssige erfaring er hun længder foran.
Hvor Martin har gjort karriere indenfor systemet, har Anja bygget erfaringer fra det private arbejdsmarked og har følt på egen krop, hvordan det er at drive eget værtshus eller arbejde i en hektisk hverdag i en hotelreception, samtidig med at starte en familie med, hvad det medfører af at hente og bringe i institutioner, koordinere familiens dagligdag og samtidig kæmpe for sine kolleger på arbejdet.
Anja har derudover opbygget 15 års erfaring med forhandling af overenskomster – lokale og landsdækkende, med organisering og med rådgivning af kolleger.
LÆS OGSÅ: Gyservalg: Anja og Martin kæmper om magten i HK
Så selvom A4’s eksperter måske ikke umiddelbart kan se en forskel på overfladen, så er der en anseelig forskel i kvaliteten og sammensætningen af den erfaring, de to kandidater kommer med i bagagen, når man dykker lidt ned under overfladen.
HK ORGANISERER CIRKA 230.000 MEDLEMMER og heraf er 76,2 procent kvinder. Alligevel har forbundet i sin over 120-årige historie ikke haft én eneste kvindelig formand. Ikke fordi det at være kvinde i sig selv er en kompetence, men i et forbund som HK er det en kvalitet, og det må vi ikke være blinde eller berøringsangste overfor.
Valget er mellem fornyelse og stabilitet, men i en verden hvor alt forandres, så er stabilitet lig med stagnation og stagnation medfører tilbagegang i en foranderlig verden
Peder Holk Svendsen, bestyrelsesmedlem, HK Service Hovedstaden
Arbejdsmarkedet er i disse år i en rivende udvikling. Ikke mindst de brancher og fag, som HK dækker og organiserer, undergår store forandringer.
Når det miljø, HK skal fungere i, forandrer sig med høj hastighed, så er det en dårlig strategi at vælge den samme løsningsmodel, som man har brugt tidligere, hvis den ikke fungerer længere.
For HK’s vedkommende har den hidtidige strategi de seneste år medført medlemstilbagegang og manglende indflydelse, og Martin Rasmussen sad altså med ved roret under hele sejladsen; både da medlemstallene begyndte at styrtdykke med godt 30.000 medlemmer og ikke mindst som del af den A-kassebestyrelse, der var ansvarlig for et af organisationens største driftsunderskud nogensinde.
Et underskud, der kostede hans forgænger, Mette Kindberg, sin post som HK’s forbundsnæstformand - en post, han i øvrigt selv behændigt, omend med spidsen af et mulehår, besatte for godt tre år siden.
Når jeg kigger på situationen og de krav, som en moderne fagbevægelse står overfor, så er der en næsten afgrundsdyb forskel på de to kandidater
Peder Holk Svendsen, bestyrelsesmedlem, HK Service Hovedstaden
For mig, og nu kan jeg jo kun tale for mig selv her, så er det muligvis ikke så nemt for A4's eksperter at se forskel på de to kandidater og hvordan de er kommet over startlinjen, men når jeg kigger på situationen og de krav, som en moderne fagbevægelse står overfor, så er der en næsten afgrundsdyb forskel på de to kandidater.
VALGET ER MELLEM FORNYELSE OG STABILITET, men i en verden hvor alt forandres, så er stabilitet lig med stagnation, og stagnation medfører tilbagegang i en foranderlig verden.
Det bør stå lysende klart, at dinosaurer ikke er rustet til evolution og forandring. Så medmindre, man ønsker at gå ned med skibet, er det på tide at sadle om og vælge den indlysende kandidat.
LÆS OGSÅ: Formandsvalg i HK: - Hun vil være et frisk pust til det her stillestående forbund
For mig er valget til oktober nemt. Jeg ved, at arbejdsmarkedet er under rivende forandring med platformsøkonomier og prekære ansættelsesformer, ansatte på nul-timers kontrakter og internationale virksomheder, der underbyder og omgår ordentlige løn- og arbejdsforhold.
Men jeg ved også, at en stærk og solidarisk fagbevægelse er mit bedste værn mod og garanti for, at de forandringer, der sker og kommer til at ske i fremtiden, ikke kuldsejler mit arbejdsliv. For mig er der egentlig kun én kandidat ved rorpinden til at sikre HK's fremtid, og det er Anja C. Jensen.