Dyk ned i tallene: Stort datasæt viser udfordringerne med forsømte erhvervsskoler
Der er stadig alt for få af en ungdomsårgang, der vælger en erhvervsuddannelse. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Erhvervsuddannelserne råber på politisk opmærksomhed og øget prioritering, men alligevel fylder de stort set ikke i valgkampen. A4 Aktuelt viser her, hvorfor de burde være en central del af debatten.
30 spørgsmål indgår i kandidattesten hos TV2. Der er 25 hos Danmarks Radio. Men ikke et eneste spørgsmål handler om erhvervsuddannelserne.
Men det burde de nok gøre.
For vi kommer til at mangle faglært arbejdskraft i fremtiden. Det er ikke alene forudsætningen for at nå klimamålsætningerne, men et styrket fokus på erhvervsskolerne kan også øge arbejdsudbuddet betragteligt.
Derfor vil A4 Aktuelt i de kommende dage gøre det, som politikerne har forsømt i valgkampen: sætte fokus på erhvervsskolerne.
Her får du et overblik over alt det data, som illustrerer erhvervsskolernes udfordringer.
Mål om flere ansøgere til erhvervsskoler er slået fejl
Frem mod 2025 er det en national målsætning, at mindst 30 procent af en årgang skal vælge en erhvervsuddannelse. Den målsætning har politikerne reelt opgivet.
På landsplan har ansøgertallet længe stået i stampe.
Show more
Hovedstadens børn vil ikke være faglærte
Der er imidlertid store forskelle på landsplan i ansøgertallene.
I Nordjylland har man reelt indfriet målsætningen om 25 procent af en årgang i 2020, men der er stadig langt til 30-procent målsætningen.
I Region Hovedstaden trækker man dog gevaldigt ned i landsgennemsnittet.
Forældre vil ikke anbefale en fremtid som faglært
En del af problemet kan givetvis være elevernes forældre.
Det er nemlig kun et fåtal af forældrene, som har en forventning om, at deres børn tager en erhvervsuddannelse. Og det står rigtigt slemt til, hvis man ser på børn af forældre, som er ikke-vestlige indvandrere.
Mål om at begrænse frafald halter efter
Det handler ikke kun om rekruttering, men også om fastholdelse.
Men også her har man ikke indfriet de nationale måltal om fastholdelse. Det er vurderingen, at Danmark kommer til at mangle 20.000 faglærte, hvis vi ikke når måltallet i 2025 på 67 procent.
Grøn omstilling kræver faglærte
Når fjernvarmenettet skal udrulles hurtigere, når der skal sættes ladestandere op, og når havvindmølleparker skal etableres, kræver det faglærte. Tusindvis af faglærte.
Derfor er der lavet talrige analyser af manglen på faglært og ufaglært arbejdskraft. Tallene er forskellige, men alle peger på, at vi kommer til at mangle titusindvis.
Herunder kan du bladre igennem de dystre forudsigelser fra forskellige analyser.
Få mangler lærepladser
Der er dog også fremgang i statistikkerne. Det ser ud til, at man for alvor har knækket kurven, hvad angår lærepladser. I dag er det kun cirka fem procent, der mangler en læreplads.
I 2020 indgik man en trepartsaftale om lærepladser, der i grove træk lagde ansvaret for at finde en læreplads fra eleven til skolen, og der blev afsat 500 millioner til en række initiativer.
Herunder kan du se udviklingen på landsplan og længere nede kan du se, hvordan det forholder sig på en lang række uddannelser.