SF-profil: Mange har fået blå mærker af mødet med liberalisternes iskolde logik - nu lukker kontanthjælpsaftale munden på de borgerlige
SF'S STØTTE TIL DEN SOCIALDEMOKRATISKE REGERING var betinget af, at loftet over kontanthjælp blev fjernet. Derfor kom det til at stå i det såkaldte ”forståelsespapir”. Før sommerferien indgik vi en aftale, efter at vi har forhandlet gennem mange måneder. SF havde gerne set en større reform, som i højere grad byggede på anbefalingerne fra Ydelseskommissionen. Det kunne der bare ikke findes et flertal for.
Temadebat: Et nyt ydelsessystem
Der er nu landet en politisk aftale om fremtidens kontanthjælpssystem. A4 Beskæftigelse har spurgt en række aktører, hvad de mener om aftalen, og hvordan et nyt ydelsessystem i deres optik burde udformes.
Foreløbige deltagere i temadebatten:
- Ask Svejstrup, sekretariatsleder i SAND - De hjemløses landsorganisation
- Kira West, formand for Rådet for Socialt Udsatte
- Alexander Grandt, vicedirektør Cevea
- Fini Beilin, direktør i Dansk Arbejdsgiverforening
- Lizette Risgaard, formand Fagbevægelsens Hovedorganisation
- Mads Lundby Hansen, cheføkonom Cepos
- Karsten Hønge, politisk ordfører SF
- Karina Sørensen, beskæftigelsesfaglig medarbejder i Viborg Kommune
- Hans Andersen, beskæftigelsesordfører Venstre
- Lene Roed, formand HK Kommunal
- Mads Bilstrup, formand Socialrådgiverne
- Niels Flemming Hansen, beskæftigelsesordfører Konservative
Aftalen om et nyt system for kontanthjælp rækker en hånd til de fattigste familier. Kontanthjælpsloftet er revet ned, og med aftalen tager vi et skridt fremad i kampen mod ulighed og fattigdom.
Fattigdom er en tatovering, som børn har svært ved at vaske af senere i livet. Til gengæld kan den skamplet, som fattigdom er på et velfærdssamfund, faktisk fjernes. Bare få år i fattigdom for et barn kan måles senere i livet med mindre sandsynlighed for at få en uddannelse og arbejde, men til gengæld med større sandsynlighed for at få en førtidspension. Færre børn skal opleve fattigdom, af menneskelige hensyn, for at få et samfund, som hænger sammen, men også for samfundet er det en "god forretning".
30.000 familier fik blå mærker efter mødet med højrefløjens politik. Tusindvis af børn blev sendt under fattigdomsgrænsen, mens loftet stort set ikke fik betydning for arbejdsmarkedet
Karsten Hønge, politisk ordfører SF
Partierne benyttede forhandlingerne om kontanthjælpsloftet til at ændre andre vigtige elementer, som på forskellige måder har afgørende betydning for familiernes situation. Ud over at trække 9.200 børn over lavindkomstgrænsen og hjælpe 40.000 børn i kontanthjælpssystemet, betyder aftalen:
- Medicin bliver stort set gratis for disse familier. Det betyder ikke kun en bedre økonomi, men også en stor mental lettelse. Nu er de fri for bekymringer for, om der er penge til den nødvendige medicin
- Alt for mange bliver holdt fast i kontanthjælpssystemet, og kan have svært ved at slå sig fri. Nu indfører vi en ret til at blive afklaret af kommunen efter maksimalt to år på kontanthjælp.
- Det er ikke nok, at sende penge til børnene. De skal i gang med fritidsaktiviteter, og i nogle familier uden traditioner for sport og andre fritidsaktiviteter, kan man have svært ved at overskue det praktiske. Derfor etableres en ”buddyordning”, hvor børnene følges og vejledes af en voksen.
Danmark oplever i øjeblikket en jobfest, hvor over 180.000 mennesker er kommet i arbejde inden for de sidste 14 måneder. Det er vel at mærke sket uden forringelser eller nedskæringer, som gør livet surt for folk på overførselsindkomster. Det viser, at langt de fleste mennesker faktisk gerne vil arbejde, hvis de er i stand til det.
LÆS OGSÅ: 3F: Rekordlavt antal unge er ikke i beskæftigelse eller under uddannelse
Det er nu igen klart dokumenteret, at det ikke er lavere ydelser men ledige job, som virkelig flytter noget. Ifølge liberalistiske tvangstanker skulle sådan en jobfest ikke kunne lade sig gøre uden at stramme grebet om arbejdsløse og modtagere af kontanthjælp. Men gennem 14 måneder har Danmark hver eneste måned sat rekord i beskæftigelsen.
Finansministeriet har beregnet, at kontanthjælpsloftet på en god dag i højt solskin og i medvind på cykelstien fik 450 ekstra i job
Karsten Hønge, politisk ordfører SF
HØJREFLØJEN JUBLEDE, da loftet over kontanthjælpen blev indført under kampråbet: ”Det skal kunne betale sig at arbejde”. Hvem er for øvrigt uenige i det udsagn? Prøv lige at sige det modsatte! Den lavloftede kontanthjælpskælder var et asocialt missil, som ramte børnefamilier. 30.000 familier fik blå mærker efter mødet med højrefløjens politik. Tusindvis af børn blev sendt under fattigdomsgrænsen, mens loftet stort set ikke fik betydning for arbejdsmarkedet.
Finansministeriet har beregnet, at kontanthjælpsloftet på en god dag i højt solskin og i medvind på cykelstien fik 450 ekstra i job. Der er jo intet rimeligt forhold mellem antallet af ramte familier og den lille beskedne udvidelse af arbejdsudbuddet. Liberalisterne var glade, især ligeglade.
Selvfølgelig har ”økonomiske incitamenter” en vis betydning, men der skal være mening med galskaben. Trusler om repressalier kan få nogle mennesker til at flytte sig. Men hvis forskellige sociale eller helbredsmæssige omstændigheder forhindrer et menneske i at reagere, betyder sådan et skub blot, at man vælter og bliver liggende. Mange mennesker har fået blå slagmærker af mødet med liberalisternes iskolde logik. Ramt af troen på, at tæsk flytter mennesker.
LÆS OGSÅ: Dennis har været tilknyttet jobcenter i 16 år: ’Det har ødelagt mig’
Jeg tænker, at munden nu må være lukket på de borgerlige, arbejdsgiverne og ikke mindst den højreorienterede tænketank Cepos, og deres falske og skingre sang om, at lavere sociale ydelser og nedskæringer på dagpengene er vejen til få flere i beskæftigelse. Men forbenede liberalister med galvaniserede holdninger lader sig sjældent forstyrre af virkeligheden.
Når virksomhederne har brug for kvalificerede ansatte, er det snedige svar sjovt nok uddannelse. Fattigdom fører bare til afmagt og apati.
Er vi så i mål med denne aftale? Nej, bestemt ikke, for hver eneste familie i fattigdom er én for meget. SF slås videre for en egentlig handleplan for at udrydde børnefattigdom, for der er mange forhold i spil, når familier suges ned i fattigdommens håbløshed. Vi slås også videre for at fjerne den såkaldte 225-timers-regel og hæve selvforsørgelses- og hjemsendelsesydelsen.