Sosu blev mobbet på jobbet: Nu får hun million-erstatning

heidinowakowski
Social- og sundhedsassistent Heidi Nowakowski blev mobbet på jobbet. Nu skal arbejdsgiver betale million-erstatning. Foto: Privat/Fagbladet FOA
Tre afgørelser giver arbejdsgiver ansvaret for ikke at have forebygget tilstrækkeligt i sager om dårligt psykisk arbejdsmiljø.

Fagforbundet FOA har i de seneste måneder vundet tre opsigtsvækkende arbejdsskadesager om psykisk arbejdsmiljø. 

Det skriver Fagbladet FOA.

Marlene Buch Andersen, jurist og forsker ved Københavns Universitet, vurderer, at afgørelserne er opsigtvækkende, fordi det er sjældent arbejdsgivere drages til ansvar i sager om psykisk arbejdsmiljø.

- Det er klart, at andre, der får psykiske skader efter lignende forhold, kan bruge afgørelserne som argument for, at deres arbejdsgiver også kan drages til ansvar. På den måde skabes der klarhed over, hvad det kræver at løfte bevisbyrden, siger hun til Fagbladet FOA.

En af de tre sager er Heidi Nowakowskis.

Hun blev i perioden januar 2014 til sommeren samme år mobbet på jobbet. Det var Region Midtjylland oms arbejdsgiver klar over, men regionens indsats for at få det stoppet var ikke tilstrækkelig. Derfor skal den betale et erstatningskrav på 2,3 millioner kroner.

LÆS OGSÅ: Hver tredje får afvist corona-skade: I disse brancher er det særligt svært

Den konklusion nåede byretten i Viborg i januar 2021 frem til. En principiel afgørelse, da det er yderst sjældent, at arbejdsskadesager om psykisk arbejdsmiljø og særdeleshed mobning bliver anerkendt. Mobningen fandt sted fra januar 2014 til sommeren samme år.

Ifølge fagbladet er det første gang, at en domstol tillægger arbejdsgiver et ansvar i en sag om mobning.

- Jeg håber denne dom kan have en forebyggende effekt, så arbejdsgiverne vågner op til dåd og tager ansvaret for arbejdsmiljøet på sig, siger Jens Nielsen, sektorformand i FOA.

Region Midtjylland er uenig i byrettens afgørelse og vil derfor anke dommen til landsretten.

LÆS OGSÅ: Kæmpe landvinding for psykisk arbejdsmiljø: Her er de første reaktioner

Kun syv procent af alle psykiske skader, der anmeldes som erhvervssygdomme til AES, blev i 2020 anerkendt.

Det står i skærende kontrast til sager om eksempelvis hudsygdomme, der har en anerkendelsesprocent på 59 procent. Det fremgår af AES’ årsrapport for 2020.

GDPR