For 10 år siden kaldte de ham "panserværnsraketten". I dag fremhæves Tomas Kepler som den diplomat, Akademikerne har brug for lige nu

Tirsdag aften var de ni mest højstående skikkelser fra den akademiske fagbevægelse samlet i en kælder.
På bestyrelsesmødets sidste punkt forlod embedsmændene lokalet.
Kort efter sendtes en meddelelse fra København til Reykjavik, hvor gymnasielærernes formand sad til international lærerkonference: hvid røg.
51-årige Tomas Kepler er kåret som ny formand for Akademikerne.
Demonstrerede med gymnasieelever
Kepler har været formand for de godt 14.000 gymnasielærere i Gymnasieskolernes Lærerforening (GL) siden 2019, men det er egentlig flere år tidligere, en række kilder starter deres vurdering af manden, der fra 9. april repræsenterer en halv million akademikere.
For GL har ry for at være markant til venstre i deres tilgang til politik og overenskomster. Blandt andre aktører i den danske model tegnes et billede af en medlemsskare, hvor kun skæg og gråt hår gør, at man kan se forskel på dem og de evigt demonstrerende gymnasieelever, der hvert år tager rituel opstilling foran Christiansborg med bannere påmalet "NEJ".
GL beskrives med udtryk som "akademikernes 3F" og sammenlignes med Enhedslisten. De rødeste, mest rabiate, kompromisløse medlemmer af AC-familien.
Men noget har ændret sig, efter Tomas Kepler blev formand for seks år siden. For nok kan gymnasielærerne sige fra - og meget kraftigt fra, som de har gjort over for skærpede karakterkrav - men GL opfattes i langt højere grad end tidligere som en pragmatisk og resultatorienteret aktør, der hellere vil sætte aftryk på politiske aftaler end at finde bannermalingen frem.
Den nye tilgang til politisk interessevaretagelse og en strategi, der bygger på relationer og allianceopbygning, har givet Kepler et stærkt uddannelsespolitisk netværk på Slotsholmen og i resten af fagbevægelsen.
Men "pragmatisk" og "kompromissøgende" er ikke prædikater, mange havde koblet på Kepler for ti år siden. Arbejdet med at flytte Gymnasieskolernes Lærerforening startede med den politiske rejse, formanden selv har været på.
Oprørslederen fra OK13
Tomas Kepler er en sindig nordjyde, der ikke slår i bordet og hæver stemmen. Han beskrives som ordentlig, rolig og seriøs. På begge side af bordet opleves han som en forhandler, hvis stil er båret af de gode, vedvarende argumenter.
Den afdæmpede og til tider næsten introverte facon får flere kilder til at bruge ordet "diplomat". Her står han i skærende kontrast til forgængeren, Lisbeth Lintz, hvis kontante og slagfærdige udtryksform har trukket sammenligninger med en havnearbejder.
Men der var ikke meget diplomati i Keplers tilgang til den kontroversielle OK13-aftale, der skabte voldsom splittelse i GL og blev nedstemt med 85 procent.
Centralt i stormløbet mod den daværende ledelse stod Tomas Kepler, der dengang var tillidsrepræsentant på Aalborghus Gymnasium. Oprørslederen blev protestkandidat og valgt ind i GL's hovedbestyrelse året efter, men våbnene blev ikke nedlagt af den grund.
"Arbejdsgiverne må bringes til at forstå konsekvenserne af deres diktatoriske og verdensfjerne adfærd," skrev Kepler i 2014, der også kaldte deres fremfærd "enerådig og uværdig".
Moderniseringsstyrelsen brugte "gangstermetoder", der var en bandepakke værdig, og daværende statslige topforhandler Sophie Løhde (V) burde skifte titel til "desperationsminister", lød det op til OK18.
Panserværnsraketten
Det er ikke nogen hemmelighed, at Thomas Kepler, der er gymnasielærer i engelsk med sidefag i historie, har en brændende interesse for militærhistorie.
Flere kilder beretter om, at gymnasieformanden har medbragt krigsstrategiske brætspil til at fordrive ventetiden på de lange overenskomstnætter i Finansministeriet.
Ifølge fagbladet Gymnasieskolen har man tidligere kunnet opleve Kepler og andre historieformidlere iføre sig 100 år gamle danske og tyske uniformer og genopføre slag fra første verdenskrig.
Fritidsinteressen, kombineret med de retoriske bombenedslag mod arbejdsgiveriet, gjorde, at Kepler internt i Moderniseringsstyrelsen dengang fik tilnavnet "panserværnsraketten".
Men Kepler har desarmeret sig selv, efter han blev GL-formand i 2019. Ved OK21 lykkedes det GL at tage stik hjem på gymnasielærernes arbejdstid, fordi man allierede sig og gjorde fælles front med resten af AC.
Og ved OK24 indgik Kepler en delaftale for gymnasielærere direkte med staten - den første gang siden 2013, at det er lykkedes. En aftale, der indeholdt principielle nybrud i forhold til et tillæg, som kilder på arbejdsgiversiden ikke have troet muligt for bare få år siden.
Derfor er der i dag positiv, om end en smule skeptisk, nysgerrighed at spore hos de arbejdsgivere, Kepler skal sidde over for til OK26.
Udøvende diplomati
Også internt i den akademiske fagbevægelse har Kepler vundet respekt i løbet af de seneste overenskomstrunder. I AC er der et forhandlingsudvalg, der beskæftiger sig med alle forhandlinger.
Gymnasielærerne har haft ry for at være fraværende i udvalget det øjeblik, staten har lukket en aftale. Men ikke Tomas Kepler.
Han er blevet hængende og har udvist stor interesse for de regionale og kommunale forhandlinger, selvom de ikke vedrørte hans medlemmer. Og det har han scoret point på.
Gymnasieformandens track record med at søge indflydelse på Christiansborg og de overenskomstmæssige hak i skæftet er blandt årsagerne til, at han snart er ny Akademiker-formand.
Missionen er fuldstændig den samme, som da Lisbeth Lintz' blev valgt i 2022.
LÆS OGSÅ: Forhandlingsmennesket Lisbeth Lintz vil bringe Akademikerne tilbage i magtens haller
Akademikerne skal væk fra bænken i magtens forgemakker og opbygge forholdet til Fagbevægelsens Hovedorganisation, der var krakeleret under slaget om Arne-pensionen.
Lintz kom noget af vejen med strategien, men de ophidsede opgør om lønløft, solo-forhandling ved OK24 og den efterfølgende fuldbyrdede skilsmisse mellem AC og Forhandlingsfællesskabet slog alvorlige skår i relationen - også på det personlige plan.
Derfor glæder man sig flere steder i Forhandlingsfællesskabet og FH til, at en ny og mere diplomatisk AC-formand indtager embedet, om end enkelte håber, at gymnasielæreren bliver bedre til at fatte sig i korthed.
FH-formand Morten Skov Christiansens særdeles varme velkomst på det sociale medie Bluesky er blevet bredt bemærket. Det samme er Keplers opslag på LinkedIn, hvor han glæder sig til "at stå skulder ved skulder med FH’s Morten Skov".
Eksplosionsfare forude
Der vil blive stillet store krav til Tomas Kepler og hans evner til udøvende diplomati.
Kilder påpeger, at der en verden til forskel på at lede og forhandle for en mindre gruppe af anarkistiske og homogene gymnasielærere og så en spraglet familie på 500.000 akademikere.
Ved OK26 sidder Kepler ikke kun over for embedsmænd i Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, men over for den drevne og undertiden djævelske forhandler Nicolai Wammen (S) i Finansministeriet.
I løbet af det næste år skal Akademikerne navigere gennem farvand mineret med emner af høj eksplosionsfare: Lønløft til soldater, ændringer af den offentlige arbejdsmarkedsmodel, professionskandidater og reform af pensionsalderen.
Som enhver militærhistoriker ved Tomas Kepler, at allianceopbygning ofte er afgørende for udfaldet af historiske begivenheder.
Det får han brug for som ny Akademiker-formand.