EU skal ikke længere have en kommissær for beskæftigelse

vonder_leyen
Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix
På det nye hold af EU-kommissærer bliver beskæftigelse og sociale rettigheder skiftet ud med en ny kommissærstilling for People, Skills and Preparedness. Den post går til rumænske Roxana Mînzatu.

Tirsdag kunne EU's kommissionsformand, Ursula Von der Leyen, endelig præsentere det længe ventede nye kommissærhold. 

Men hvor der tidligere har været en kommissærpost dedikeret til beskæftigelse og sociale rettigheder, som indtil nu er blevet varetaget af Nicolas Schmidt fra Luxembourgs socialistiske arbejderparti, er den stilling nu nedlagt.

Til gengæld opprettes der en ny kommisærpost kaldet People, Skills and Preparedness, som vil være det nærmeste på en reel beskæftigelseskommisær, EU får. 

Posten går til Roxana Mînzatu, der indtil nu har været medlem af EU-parlamentet for Rumænien. 

"Hun vil have ansvaret for færdigheder, uddannelse og kultur, kvalitetsjobs og sociale rettigheder," sagde Ursula Von der Leyen under pressemødet tirsdag. 

Roxana Mînzatu bliver samtidig en af fem ledende viceformænd i kommissionen, som skal lede kommissions arbejde inden for særlige fokusområder. 

Roxana Mînzatu kommer fra det rumænske Socialdemokrati og har blandet andet været minister for europæiske midler i sit hjemland. Hun har siddet i Europa Parlamentet siden valget i foråret i 2024. 

De nye kommissærer bliver først endeligt godkendt, når de har været igennem en række høringer i EU-parlamentet. Derefter forventes de at tiltræde enten 1. november eller 1. december. 

GDPR