Forslag: Gymnasiet skal være vejen til erhvervsuddannelser
Nye praktiske studieretninger på gymnasierne skal få flere studenter til at blive håndværkere.
Sådan lyder et forslag fra Dansk Industri, Dansk Metal, Danske Gymnasier og Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier, skriver Politiken.
Studieretningerne kan for eksempel handle om grøn omstilling og det digitale samfund. Samtidig skal der være en ny form for undervisning, der sigter mere mod at håndtere de praktiske problemer, som erhvervslivet arbejder med.
- På de almene gymnasier er der både afklarede og uafklarede elever. Når de uafklarede får deres studenterhue på hovedet, så ved de faktisk ikke, hvad de skal. Nogle skal på universiteterne, som de altid har skullet. Men andre skal ikke, og de risikerer i dag at blive ufaglærte med studenterhue. Dem skal vi blive bedre til at få fat på, siger viceadministrerende direktør i DI Kim Graugaard til Politiken.
Forslag skal ses i sammenhæng med, at Danmark ifølge en prognose fra marts vil mangle 99.000 faglærte i 2030, mens der vil være et stort overskud af ufaglærte og akademikere.
Formand for Danske Gymnasier og rektor for Roskilde Gymnasium Henrik Nevers siger til Politiken, at gymnasierne er klar til at udbyde de nye studieretninger. Lærerne er dog mere skeptiske over for forslaget. Thomas Kepler, der er formand for Gymnasieskolernes Lærerforening, siger til Politiken, at han er bekymret for, at man kommer til at rokke ved det almene gymnasiums grund-dna, som er at være bredt alment dannende.
Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) skriver i et skriftligt svar til Politiken, at hun som udgangspunkt er åben for at se på forslaget. Hun understreger dog samtidig, det ikke må betyde, at færre unge starter på erhvervsuddannelserne eller at de andre gymnasiale uddannelser udvandes.