Slip for statslig afgift:
Giv forskud på arven

Befinder du dig i livets efterår, og har du en god sum penge stående på kontoen, kan det måske betale sig at give nogle af pengene videre allerede nu.
På den måde kan du nemlig spare den afgift, som staten tager, hvis pengene går i arv, efter du er gået bort.
- Der er en klar afgiftsmæssigt fordel i at begynde at give noget af formuen væk, forklarer Bodil Ravn, som er advokat hos Ravn & Olsen Advokater og bestyrelsesmedlem i Danske Arveretsadvokater.
- Vi siger, at du giver formuen videre med en varm hånd frem for en kold hånd, tilføjer hun.
Du må give op til 67.100 kroner om året til hvert af dine børn og børnebørn. Og beløbet gælder hver forælder, så et par kan samlet set give hver arving 134.200 kroner om året.
Vær opmærksom på, at taksterne reguleres fra år til år. De 67.100 kroner er gældende for 2020.
Afgift på 15 procent
Hvis pengene først skifter hænder efter din bortgang, bliver de til gengæld beskattet med en boafgift på 15 procent - dog fraregnet bundfradraget på 301.900 kroner.
Ifølge arveloven er det kun dine børn, der arver, hvis ikke andet er angivet i et testamente. Ønsker du, at dine børnebørn eller andre familiemedlemmer skal arve, skal det altså stå sort på hvidt.
- Hvis børnene ikke er særlig gamle, kan man båndlægge arven. Det betyder, at pengene først frigives, når børnene er eksempelvis 25 år, siger Bodil Ravn.
Har du hverken ægtefælle, børn eller børnebørn, kan det være, at en søster eller en nevø skal arve.
I de tilfælde er det dog ikke muligt at give de årlige skattefri gaver, som børn og børnebørn må få, fortæller Gitte Clausen, der er souschef i Ældresagens Rådgivning.
Arveforskuddet skal beskattes fuldt ud - det vil sige med 15 procent. Svigerbørn må til gengæld få op til 23.500 kroner skattefrit, oplyser Skattestyrelsen.
Men selv om der kan være store penge at spare ved at undslippe afgifterne til staten, opfordrer Gitte Clausen alligevel til, at du tænker dig om.
- Der er ingen, der ved, hvad livet bringer, og om man selv får brug for de penge på et tidspunkt, siger Gitte Clausen.
/ritzau fokus/