Fortrolig beregning fra lønkomite: Sygeplejersker og jordemødre har ikke lønefterslæb

20210712-091645-5-1920x1279we
Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Beregning fra Lønstrukturkomiteen, som A4 er kommet i besiddelse af, peger på, at især pædagoger og serviceassistenter har et lønefterslæb, mens sygeplejersker, sosu'er og jordemødres løn overordnet set passer til det forventede.

Pædagoger, sygeplejersker, sosu-hjælpere- og assistenter, jordemødre, socialrådgivere har alle det til fælles, at de mener, at lige præcis de fortjenter at få mere i løn.

Men hvem har egentlig den største sag?

Det temmelig komplicerede spørgsmål har Lønstrukturkomiteen arbejdet med at finde svaret på, siden regeringen satte en stopper for sygeplejestrejken i sommeren 2021. Hidtil uden indikationer på, hvem der står til at vinde og tabe, når de endelige konklusioner forventes færdige i november eller december.

Men nu kan A4 Medier afsløre, at en af de beregninger, som Lønstrukturkomiteen arbejder på, viser, at det især er pædagogerne, som fortjener mere i løn. Det viser et fortroligt dokument fra Lønstrukturkomiteen, som A4 Medier er i besiddelse af.

Jordemødre får for meget

Her har Lønstrukturkomiteen analyseret, hvad en række faggrupper får og burde få i løn, hvis man ser på ledelsesansvar, uddannelsesniveau og anciennitet – med tillæg inkluderet i regnestykket.

Det viser, at dagplejere, ernæringsassistenter og pædagoger topper listen over underbetalte faggrupper. Modsat indikerer beregningen, at faggrupper som sygeplejersker og jordemødre rent faktisk får den rette løn. For sidstnævnte endda en smule for meget. 

LÆS OGSÅ: Her er vinderne og taberne i fortrolig beregning fra lønstrukturkomite 

Hos Jordemoderforeningen påpeger formand Lis Munk, at beregningen ikke kan stå alene.

Hun siger, at man vil få et mere retvisende billede af lønuligheder ved at analysere grundlønnen, og at jordemødrene ligger, hvor de gør, fordi de ofte arbejder på skæve tidspunkter og derfor får relativt store tillæg:

"Det er meget kompliceret, det her spørgsmål. For vores tillæg får vi jo, fordi vi er nødt til at arbejde på skæve tidspunkter. Virkeligheden er jo ikke sådan, at alle fødsler foregår fra kl. 8-16, så vi kan holde fri om aftenen og i weekenden. Og derfor synes jeg, at vores løn er kunstigt forhøjet, når du ser det i den der sammenhæng," siger Lis Munk. 

Lønstrukturkomiteens leder, professor i økonomi Torben Andersen ved Aarhus Universitet, siger i en mail, at komiteens arbejde ikke er afsluttet, og at resultaterne af de enkelte analyser skal ses i en samlet sammenhæng.

De to formænd for Dansk Sygeplejeråd eller FOA, der begge sidder i Lønstrukturkomiteen, har ikke ønsket at kommentere på spørgsmål til komiteens arbejde, før den er færdig. Heller ikke BUPL har ønsket at udtale sig.

GDPR