Hospitaler mangler sygeplejersker: Nu ansætter de andre faggrupper til sygeplejerske-opgaver
Det kan være svært at finde en sygeplejerske til de godt 3.400 ubesatte sygeplejerskestillinger rundt om i landet. Derfor går mange hospitaler nu alternative veje for at få de ubesatte stillinger besat.
Det viser en rundspørge, som DR Nyheder har lavet blandt 27 hospitaler. 18 har svaret, og 14 hospitaler bekræfter, at de inden for de seneste seks måneder har ansast andre faggrupper som for eksempel sosu-assistenter eller farmakonomer til at løse opgaver, der ellers normalt er en del af en sygeplejerskestilling.
LÆS OGSÅ: SOSU'ernes timetal viser et "kæmpe uudnyttet potentiale" - men det er svært at få fat i
- Lige nu står vi akut og mangler rigtig meget personale, fordi der er rigtig mange danskere, der er syge i disse måneder. Der har vi endnu mere brug for at kunne trække på alt det personale og alle de kompetencer, vi overhovedet kan bringe i spil, siger Anders Kühnau, der er formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn i Danske Regioner, til DR Nyheder.
På Bornholms Hospital hjælper farmakonomer med at blande medicin til patienterne. På Glostrup Hospital har man uddannet portører til 'plejeportører', der kan træde til, når der er huller i vagtplanen og hjælpe med at pleje og passe patienterne. Det skriver Berlingske.
- Manglen på medarbejdere er noget nær det største problem i sundhedsvæsenet. Derfor er det ganske enkelt nødvendigt at bruge flere faggrupper og være mindre rigid med faggrænserne for at kunne løse opgaverne i forhold til patienterne, siger formanden for sundhedsudvalget i Region Hovedstaden Christoffer Buster Reinhardt (K) til Berlingske.
I Region Midtjylland lægger man med en ny '360 graders'-plan op til at bringe andre faggrupper i spil for at klare de kommende måneder. Ifølge Berlingske nævnes der helt konkret blandt andet terapeuter, serviceassistenter, kliniske diætister, psykologer, pædagoger og socialrådgivere, der skal uddannes til også at kunne løse 'patientnære' opgaver.
I Dansk Sygeplejeråd mener formand Grete Christensen, at det er dybt beklageligt, at arbejdsgiverne nu må hive andre faggrupper ind for at løse sygeplejerskeopgaver.
- Jeg forstår godt, at arbejdsgiverne er nødt til at prøve at finde nogle andre, og selvfølgelig er der nogle steder, hvor man kan hjælpe sygeplejerskerne i hverdagen. Men det har også sine omkostninger for sygeplejerskerne, siger Grete Christensen til DR Nyheder og peger på, at sygeplejersker normalt har det fulde overblik over, hvad der sker omkring patienterne, og det kan blive svært, når nogle opgaver pludselig løses af andre.