Blogger-liv:
Julie-Elsebeth blogger ti timer om ugen: Tjener mere end som journalist

Hvad laver en influent egentlig?
Tja, man kan sige, at de er deres egen fotograf, journalist, model, stylist og reklamesøjle. Men det hele på én gang og samme tid.
Mor-bloggeren Julie-Elsebeth er en af dem.
Hun har blogget om alt fra de mest effektive vådservietter til de fedeste legepladser, siden hun for halvandet år siden gik på barsel.
Bloggen opstod, da 30-årige Julie-Elsebeth Crone Johannesen savnede sin vante trummerum bag skærmen med fingrene plantet på tasteturet, da hun forlod jobbet som journalist til fordel for amning og lange gåture med barnevognen.
Dengang gik bloggen ifølge hende 'bananas' på ingen tid.
Foto: Asbjørn Sand
Søvnløse nattetimer var der nok af, mens hun var højgravid, men de timer, hun investerede i bloggen dengang, skulle vise sig at være en god forretning.
- En af de første kampagner, jeg lavede, var for Økologisk Landsforening, hvor jeg satte fokus på, hvilke slags frugt og grønt der indeholder flest sprøjterester, fortæller hun.
Julie-Elsebeth kan ikke fortælle om sin samlede indtjening fra de samarbejdskampagner, hun laver, men tjener hun mere som blogger, end hun gør via sit dagjob som journalist. I det job tjener hun i omegnen af 400.000 kroner om året.
Lige nu har hun en samarbejdsaftale med Nemlig.com og med Matas, hvor hun reklamerer for parfumefri-serien 'Mild'.
Foto: Asbjørn Sand.
Den kampagne kører i tre måneder ad flere omgange.
Blogger-netværk kan noget
Julie-Elsebeth Crone Johannesen har en såkaldt samarbejdsaftale med virksomheden Bloggers Delight, der er et af landets største influencer-bureauer, og virksomheden blander sig i alt, hvad hun gør i kommerciel sammenhæng.
Jeg prøver at strukturere min tid sådan, at jeg kan skrive godt, så jeg ikke behøver bruge den på at sælge dårligt
Julie-Elsebeth, influencer og blogger
- Ofte er det firmaerne, der tager direkte kontakt til mig angående et samarbejde, og ellers er det Bloggers Delight, der opsøger virksomheden og foreslår mig som reklamesøjle, forklarer Julie-Elsebeth Crone Johannesen.
- Så skal jeg finde ud af, om jeg kan forlige mig med produkterne, og så skal vi lande en fair pris, siger hun.
Hvad er en fair pris?
- Det er svært at sige, hvad der er en fair pris. Det kommer an på, om man synes, at man får det ud af det, man fortjener.
Som influent bliver Julie-Elsebeth Crone Johannesen først lønnet efter kampagnen. Nogle måneder har hun få kampagne-samarbejdsaftaler, og hun har derfor gjort meget ud af at lave en opsparing, så hun ikke behøver sige ja til alt, der byder sig.
Foto: Asbjørn Sand.
Hendes faste udgifter bliver dækket af journalistlønnen. Hun prøver derfor at lægge indtjeningen fra bloggen til side.
- Det er mit skrækscenarie at skulle sige ja til noget, jeg ikke har lyst til. Det handler virkelig om at have en opsparing, siger hun.
Hos Bloggers Delight fungerer Influencer manager Caroline Bergman som bindeled mellem influenten og virksomhederne, der ønsker at få markedsført et produkt.
- Når der indgås et kampagnesamarbejde mellem influenten og annoncøren, modtager influencerne en besked fra Bloggers Delight om, hvad samarbejdet går ud på, siger Caroline Bergman.
Bureauet fungerer som både influenten og virksomhedens talerør og sørger i bredest muligt omfang for, at samarbejdet foregår gnidningsfrit.
Bloggerne er ikke ansatte hos influencer-bureauet, og de får ikke en traditionel løn, men et honorar, som er beskrevet i en samarbejdsaftale.
I Danmark findes der 12 store influencer-bureauer. Deres økonomi ser således ud:
- Det er kundens KPI'er (målsætninger og ønsker, red.), som afgør influentens honorar. Hvis kampagnen bare skal nå ud til så mange som muligt og have et stort reach, så er det typisk en stor influent, man vælger. Men hvis kunden ønsker, der skal være konverteringer til salg, kan det være en anden type influent, siger Caroline Bergman.
Ifølge hende er noget af det mest sigende ved branchen, at influenterne i høj grad er deres egen lykkes smed. Det betyder, at det for influenten i høj grad handler om at finde ud af, hvad succeskriteriet er.
- Er det at have mange følgere? Er det at have mange penge stående på kontoen? Eller er det at være en stjerne på sociale medier?, siger Caroline Bergman.
Fremtidsudsigterne er uklare
Ifølge Julie-Elsebeth har hun indtil nu kun haft samarbejder med virksomheder, som hun kendte til i forvejen.
- Der skal ret meget til, før influent og virksomhed passer sammen. Der er så mange influenter, så virksomheden skal nok finde én, som passer sammen med dem, siger hun.
Hun har altid sit moralske kompas i baghovedet, så hun ved, at hun har sit på det rene. Men økonomien spiller også en afgørende rolle.
Foto: Asbjørn Sand.
- Hvis jeg havde rod i mit blogger-regnskab, ville det være en stor stressfaktor for mig. Hvis jeg ikke havde et andet arbejde, ville jeg tænke enormt meget over økonomien, siger Julie-Elsebeth Crone Johannesen.
Hun har ingen idé om, hvor lang tid hun kan blive ved med at blogge. Hendes eget bud er et sted mellem et og fem år, før der er en anden ny, fiks social platform, der har overtaget.
- Jeg ved ikke, hvor det ender, men så må man bare prøve at navigere i det, siger hun.
De 10 største instagrammere i Danmark
Engagement er antallet af profiler på instagram, der interagerer med et opslag via 'synes godt om' og/eller 'kommenter'.
INFLUENT FØLGERE ENGAGEMENT
Sofie Linde 480.000 43.000
Anders Hemmingsen 872.000 32.000
Joakim Ingversen 229.000 23.000
Stephanie Geggo 548.000 21.000
Petra Nagel 114.000 21.000
Gulddreng 146.000 20.000
Elina Ea Dahl 134.000 17.000
Alexander Husum 242.000 15.000
Lenny Pihl Christensen 156.000 15.000
Kristine Sloth 369.000 14.000
Kilde: YoHype