Tandklinikassistent om coronapres fra chefen: 'Jeg får dagligt at vide, at jeg skal gå ned i løn'

For den 45-årige tandklinikassistent Lene blev hverdagen for få uger siden vendt fuldstændig på hovedet, da regeringen besluttede at lukke for alle behandlinger på landets tandklinikker undtagen de akut kritiske.
En nedlukning, der ifølge Tandlægeforeningen har betydet, at langt størstedelen af de knap 10.000 ansatte på landets 1.800 tandklinikker er sendt hjem.
LÆS OGSÅ: Tandlæger stemmer nej til overenskomst trods corona
Samtidig anslår foreningen, at nedlukningen vil koste klinikejerne op mod 98 pct. af deres omsætning frem til den 30. juni, hvor forbuddet ophører.
Ifølge tandklinikassistenten Lene forplanter det økonomiske pres sig også til det personale, der stadig passer deres arbejde på tandklinikkerne.
- Tandlægerne opfører sig som om, at det er vores skyld, at vi står i den her krise. Jeg får dagligt kommentarer om, at vi er for dyre, og at vi burde gå ned i løn. Det er ærligt talt ikke til at holde ud, fortæller Lene til A4 Arbejdsliv.
Hun ønsker ikke at stå frem med navn, da tandlægebranchen med hendes ord er 'et meget lille sted', og hun frygter for sine fremtidige jobmuligheder, hvis hendes identitet bliver kendt.
Vi er jo den eneste faggruppe, der kan skrive til vores kunder, og bede dem om at komme ind i butikken. Der er det noget sværere for tømreren, han kan ikke lige skrive til fru Jensen og sige, at hun skal have nyt tag
Lene, klinikassistent
Tilbød at gå ned i løn
Da coronakrisen for få uger siden ramte landets tandklinikker, tilbød Lene frivilligt at gå ned i løn og arbejdstid for at spare sin arbejdsgiver for økonomiske omkostninger.
Efterfølgende blev hun dog klar over, at det kunne få konsekvenser for hendes dagpengesats, hvis hun frivilligt gik ned i løn og efterfølgende blev fyret.
Derfor valgte hun at trække tilbuddet tilbage, og det faldt ikke i god jord hos hendes arbejdsgiver.
- Så fik jeg at vide, at det var for dårligt, at jeg ikke ville bidrage, og at jeg var usolidarisk. Stemningen skiftede lynhurtigt og blev meget ubehagelig, fortæller hun.
Ifølge fagforeningen HK Privat står Lene langtfra alene med sine oplevelser. Her fortæller næstformand Anja C. Jensen, at fagforeningens medarbejdere lige nu bruger en stor del af deres tid på at rådgive klinikassistenter, der er kommet i klemme.
- Det er klart dem, der fylder mest hos os lige nu. Og det er godt, at de ringer og får råd og vejledning, men vi er også bekymrede, for mange er hårdt presset og frygter for deres job og løn, siger Anja C. Jensen.
A4 Arbejdsliv kan i dag afsløre, hvordan klinikassistenter bliver presset til at gå ned i løn, eller tage gratis overarbejde for ikke at blive fyret under coronakrisen.
Samtidig foreslår tandlæger flere steder sparemodeller, hvor de ansatte skal ofre feriepenge og pension for at spare lønkroner under nedlukningsperioden.
- Det er fuldstændig urimeligt, og der er arbejdsgivere her, der tager lige lovligt for sig af fadet, selvom det er pressede tider, siger Anja C. Jensen.
Bliver kontrolleret
Modsat de fleste af sine kolleger er Lene ikke blevet sendt hjem eller fyret.
Hun oplever dog, at hendes arbejdsgiver siden coronakrisens start er begyndt at udøve streng kontrol med, hvordan hendes arbejdsdag forløber.
- Hvis der ikke er patienter nok i klinikken, bliver jeg sat til at gøre rent, gå ned med skraldet eller andre ting, der falder fuldstændig uden for mit område som klinikassistent, fortæller Lene.
Er det ikke fair, at du bidrager, hvor du kan, når din chef er tvunget til at lukke ned og er hårdt presset økonomisk på grund af krisen?
- Jo, men det er ikke min eller de andre klinikassistenters skyld, at vi står i den her situation. Og jeg gider ærligt talt ikke høre på kommentarer om, at jeg er for dyr, eller at det er for dårligt, at vi ikke vil gå ned i løn. Jeg prøver bare at passe mit arbejde, og så må de fyre mig eller sende mig hjem, hvis der ikke er brug for, at jeg gør det arbejde længere, siger hun.
Hun kalder det urimeligt, at landets tandklinikejere forsøger at presse hende og andre klinikassistenter til at gå ned i løn, når klinikkerne har udsigt til travle dage, så snart regeringens forbud bliver løftet.
LÆS OGSÅ: Tandlæger vil have billigere overenskomst pga. corona: Populær fritvalgskonto er øm tå
- Folk skal stadig have ordnet tænder efter den her krise. Vi er jo velsignet ved at være den eneste faggruppe, der kan skrive til vores kunder, og bede dem om at komme ind i butikken. Der er det noget sværere for tømreren, han kan ikke lige skrive til fru Jensen og sige, at hun skal have lagt nyt tag, tilføjer hun.